‘Mironins’, la pel·lícula d’animació nominada als Goya inspirada en les obres de Miró

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

L’art de Joan Miró arriba a la gran i a la petita pantalla de la mà de Mikel Mas i Celia Rico, els creadors de ‘Mironins’. Cada nit, quan el museu de Miró tanca les portes, tres gotetes de pintura cobren vida en els seus quadres: en Blu, la Ro i la Low. Aquests tres amics inseparables viatjaran d’obra en obra per a viure aventures, conèixer nous personatges i descobrir el fascinant univers de l’art. 

Les deu històries que recull el film d’animació formen part de la sèrie de 26 capítols que s’emetrà a partir del 23 de desembre al canal Super3. Cada capítol està ple d’humor i fantasia, ideal perquè els més petits de la casa puguin gaudir mentre s’introdueixen en l’imaginari del pintor català. És un dels llargmetratges nominats als Premis Goya i als Premis Gaudí en la categoria d’animació i ja es pot veure als cinemes de Barcelona.

Celia Rico i Mikel Mas. Font: Imatge cedida pels entrevistats.

L’equip de Mirall ha pogut parlar amb en Mikel Mas i la Celia Rico, el director i la guionista de Mironins, per saber més d’aquest projecte que ha trigat més de vuit anys en finalitzar-se. “Han sigut anys de picar pedra. A finals del 2014 ja ho estàvem desenvolupant, però ha sigut  un procés molt llarg per aconseguir el finançament”, recorda el Mikel. Tot va començar amb la publicació del llibre dels mironins, en el qual està basat el llargmetratge. En aquell moment, en Mikel treballava a la fundació i de seguida els va proposar de fer un producte audiovisual amb l’ajuda de la Celia. 

“La premissa de la sèrie és explicar les aventures de les tres gotes de pintura que pertanyen als quadres de Miró, però al mostrar que cobren vida a la nit és una manera d’ensenyar que l’art està viu i que cadascú té la seva forma de sentir-lo”, explica la Celia, “per això, cada Mironí té una personalitat diferent”. A més a més, com Joan Miró és un artista que ha experimentat amb molts tipus de materials, a la sèrie també procuren mostrar les diferents obres de Miró, des d’escultures, a quadres.

Per acabar d’arrodonir les aventures dels mironins, la Celia, el Mikel i les altres guionistes van tenir algunes sessions amb nens petits per veure què s’imaginaven ells de cada quadre escollit. “Sobretot volíem treure’ns del cap l’estructura més lògica de causa-conseqüència adulta sense perdre la possibilitat d’explicar petites històries i deixar volar la imaginació” expressa la Celia. L’animació pertany al gènere slapstick (comèdia) i és reminiscent dels dibuixos animats amb què molts hem crescut. “Teníem molt clar que no volíem diàleg, volíem que fos una sèrie on tot el ritme estigués en la gestualitat i els moviments de personatges. Pensàvem sobretot en els Looney Tunes i, fins i tot, també vam mirar escenes de les pel·lícules de Buster Keaton”, narra la guionista. D’altra banda, en Mikel afegeix que la música també és un element molt important i van apostar per un so més jazz com a la Pantera Rosa.

Hi haurà una segona part?

- Publicitat -

Fins ara, han tingut algunes oportunitats d’ensenyar el film als nens, i la resposta, diuen els creadors, ha sigut molt positiva. “Inclús els pares venien a felicitar-nos” diu la Celia rient. “Al final, això significa que pot convertir-se en una proposta de cinema en família”. 

“No obstant, una segona part dependrà, com sempre, del finançament”, respon el Mikel. “A més, tampoc volem fer més capítols per fer. Si continuem amb les històries dels mironins, serà per estar a l’altura de les que ja hem creat”.

El film ha participat a l’Atlàntida Film Fest (2021), Cinekid (Amsterdam, 2021) i el Serielizados Film Fest (Barcelona i Madrid, 2021).

- Publicitat -