L’art torna a la política

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La vaga del 8 de març va ser un èxit, centenars de milers de dones empoderades marxaven triomfals cap a un futur de justícia i igualtat. El cartell de Paula Bonet per la campanya “Las mujeres del libro paramos” s’ha pogut veure en la majoria de les manifestacions de l’Estat, només en la seva presentació a Instagram va acumular més de dotze mil likes.

En l’èxit, hi ha el rastre de l’art. Tot moviment polític té darrere seu una legió d’artistes que en dissenyen les imatges. Tot moviment polític ha de procurar-se un disseny que el faci atractiu i perdurable en la memòria. I en aquest cas hem de parlar del cartell de Paula Bonet per la campanya “Las mujeres del libro paramos”. L’artista ja va deixar clares les seves habilitats per la propaganda en el cartell del Festival La Cabina el 2013. Ara ha tornat a actuar, i en la seva actuació també ha mostrat la debilitat del moviment republicà.

Una artista al servei de la causa feminista

Paula Bonet ha sigut la gran artista d’aquesta vaga. El seu cartell ha aconseguit sumar una quantitat ingent de piulades i transmutacions a la realitat. En la representació d’Emily Dickinson, podem veure com l’artista entén el seu gènere. Els seus atributs suposadament bells són de color negre, el cabell escrit amb tinta xinesa. La cara blanca, les faccions esculpides per taques d’aquarel·la. Unes taques que composen un rostre. Un rostre que no és amable, que posa rellevància la profunditat de la intel·ligència de Dickinson dotant a l’escriptora d’una bellesa greu que atrapa a qui la mira. Una imatge coronada amb la frase: “Ignoramos nuestra verdadera estatura hasta que nos ponemos en pie” pintada de color blanc.

Aquest cartell és perfecte per tal de veure com la creació artística acompanya les reivindicacions socials alhora que les explica. Al veure el cartell hom pot sentir la inquietud de la marginació, la lucidesa del seu interlocutor, i la ràbia interna de no ser respectada per ser nascuda dona.

Els likes, les impressions, les comparticions. Mostren la simpatia per la idea. Una idea que tots compartim però que només podia ser sublimada per un cartell que estigués a la seva alçada. En la figura de Dickinson es pot veure la humiliació constant de la nostra societat cap a les dones. El cartell és una daga que fa entrar els postulats feministes dins dels nostres cossos. Podem ser empàtics amb la causa, ja que se’ns mostra d’una manera violenta i obscena, ho podem veure en tota la seva cruesa.

Cartell d'Òmnium
Cartell “Democràcia” de l’ANC

Allò que l’independentisme mai ha fet

Paula Bonet ha aconseguit crear una imatge que identifica plenament el moviment polític, que ens mostra les seves aspiracions, alhora que ens permet recordar la data amb una imatge clara i concisa. Què és el 8-M? El rostre d’Emily Dickinson. Aconseguir aquest fet mostra la fortalesa del moviment, alhora que la virtut de la creadora.

El moviment republicà, ara en hores baixes, no ha aconseguit generar imatges artístiques com aquesta. La imatge de campanyes com Empaperem, o el cartell en favor de les llibertades dels presos polítics (ostatges) que té l’Estat espanyol, no han passat de ser encertats dissenys. No hem vist cap artista, més enllà de Santiago Sierra o Xevi Vilaró que hagin fet obres que sintonitzin de veritat amb l’esperit del moviment independentista i hagi pogut sublimar una visió, per tal que en preguntar-nos; Què és el moviment republicà? I poder respondre amb una obra artística. L’independentisme ha estat incapaç de fer cartells que estiguin a l’altura del de Paula Bonet. Però també de crear imatges gràfiques que descriguin el futur i denunciïn el present. Imatges que ens expliquin a nosaltres mateixos perquè hem de seguir lluitant. Una pregunta que Emily Dickinson respon amb la seva mirada.

Gran pla general aeri d'una gran quantitat de persones participant la manifestació de Barcelona amb motiu de la vaga feminista del 8 de març de 2018 (ACN)
Gran pla general aeri d’una gran quantitat de persones participant la manifestació de Barcelona amb motiu de la vaga feminista del 8 de març de 2018 (ACN)

Per fer possible els somnis, hem de saber quins són

El 1845 Gabriel Désiré Laverdan escrivia: “A fi de saber(…) si l’artista pertany de veritat a la l’avantguarda (és a dir a l’avantguardia política) és precís saber primer cap a on va la humanitat i quin és el destí de l’espècie”. Aquesta reflexió és clau per entendre la comparació que hem fet. Si ve el, moviment feminista té molt clars els seus propòsits i sap exactament on va. L’independentisme o republicanisme fora de l’1-O no ha tingut res clar.

En aquest sentit, el cartell de Paula Bonet és paradigmàtic del bon funcionament del moviment feminista. De la seva bona organització i transversalitat. En canvi, la falta d’art del moviment republicà és una mostra de la seva descoordinació, de la falta de lideratge i de projecte transversal.

El cartell de Paula Bonet ens demostra doncs, que l’artista té molt a fer en les causes que l’envolten i l’afecten. Però ho podrà fer en la mesura que aquestes causes tinguin objectius i estratègies visibles a ull nu. Llavors podrà aportar les seves creacions a la causa. I podrà crear un imaginari col·lectiu. De la mateixa manera, que l’Angelus Novus de Paul Klee mostra el destí d’un moment històric. De la mateixa manera que la transició és un quadre de Juan Genovés. L’art crea el record que tindrem. Dóna forma a les aspiracions col·lectives i les difon d’una manera efectiva.

El cartell de Paula Bonet expressa perfectament el què és la lluita feminista. Fins i tot en la posició d’Emily Dickinson hi podem trobar un qüestionament mateix al moviment. Alhora que el seu estil pictòric impregna les manifestacions. Aquesta feliç unió ha estat un èxit, la pregunta és: l’art tornarà a la política? Pel bé de la política esperem que sí.