Una religió que suma

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El passat dissabte 21 d’octubre la comunitat bahá’í de Barcelona va celebrar el bicentenari del naixement de Bahá’u’lláh, el fundador de la seva religió. L’acte, obert a tota la ciutadania, va tenir lloc a la Casa de a Convalescència de Barcelona i va servir no només per donar a conèixer la vida i obra del fundador de la seva fe sinó per celebrar la diversitat de religions.

Recordo que quan vaig acceptar la invitació el primer que em vaig imaginar va ser un acte feixuc on es repassaria la vida de Bahá’u’lláh fil per randa des del seu naixement fins a la seva mort, analitzant el significat de tot el seu llegat, més de 100 obres que pels bahá’í constitueixen la revelació per a la nostra era.

El que em vaig trobar va ser una celebració organitzada amb molt de rigor i bon gust, festiva i pensada per a un públic divers format tant per seguidors de la fa bahá’í com per persones externes a aquesta comunitat. L’acte va incloure un breu recital de pregàries bahá’í, parlaments institucionals però també una actuació musical que va significar una celebració de la diversitat de religions. La Coral Interreligiosa per la Pau de l’AUDIR, l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, formada per més de 30 veus, va interpretar cants jueus, de gòspel o budistes, entre d’altres. Cal destacar que aquesta coral, segons indiquen a la seva web, està formada per persones de diferents tradicions religioses, creences i conviccions.

Baha’u’llah, el fundador

La religió bahá’í va néixer a Iran l’any 1844 i per aquest motiu aquest país és una terra sagrada pels seus seguidors. El seu fundador va ser Mirza Husayn Ali Nuri (1817-1892), que pertanyia a una família noble de Teheran. Conegut com a Bahá’u’lláh, que significa “la glòria de Déu” en àrab, va ser el segon profeta de la religió bahá’í juntament amb el Bàb, el seu precursor. El missatge central de Bahá’u’lláh, i que segueix sent el principi fonamental de la religió, és que la humanitat és una sola i per això cal unificar-la en una societat universal, deixant de banda la raça, gènere o nacionalitat de cadascú.

L’educació és l’element fonamental a través del qual els bahá’í creuen que es podrà assolir l’objectiu de Bahá’u’lláh de transformar la societat i construir un món unit, pròsper, just, sostenible i pacífic. A més, els bahá’í creuen que el potencial de l’ésser humà és il·limitat i mitjançant l’educació és com poden desenvolupar les seves capacitats i canalitzar els impulsos animals. D’aquesta manera, els bahá’í volen transformar la societat en tres etapes: els individus, les comunitats i, en última instància, les institucions.

Els bahá’í a Catalunya

Hi ha 7 milions de bahá’í al món, 5.000 dels quals viuen a l’estat espanyol. A Catalunya hi ha 700 persones bahá’í registrades i 300 més que participen en les seves activitats. Els bahá’í, en no tenir clergat, s’organitzen a través de les Assemblees Espirituals Locals, les seves administracions, concebudes per Bahá’u’lláh. La primera de Catalunya es va formar a Barcelona el 1948 i actualment n’hi ha nou més, ubicades principalment al Vallès però també a Girona, Tarragona i El Vendrell.

Al llarg de l’any, la comunitat bahá’í ha organitzat exposicions dedicades al profeta en diferents ciutats, projeccions de pel·lícules i s’ha editat un llibre dirigit a tota la societat per difondre el llegat de Bahá’u’lláh.

- Publicitat -