L’Horta d’Alacant (I): Tots els colors del verd

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

L’Horta d’Alacant és un espai compartit entre els municipis d’Alacant, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant i el Campello. Gràcies a les aigües del riu Montnegre, en aquesta zona va haver una intensa activitat d’explotació agrícola, on encara ara es conserven estructures hidràuliques des de temps dels romans.

Tan intensiu va ser l’aprofitament del riu que a partir de Mutxamel s’anomena Riu Sec. El pantà de Tibi, al riu Montnegre, finalitzat el 1594, va ser una obra d’enginyeria importantíssima per a regar bona part d’aquest territori. Es conreaven ametlers, oliveres, garrofers, vinya i, en alternança, blat i ordi, i
amb menys freqüència, altres cereals i hortalisses. Aquella Horta no només subministrava la ciutat i poblacions de la comarca, sinó que abastia mercats internacionals, en especial podríem parlar del famós vi Fondellol.

Des dels anys 60 l’Horta ha anat desapareixent sota la imparable expansió de la construcció de pisos i urbanitzacions, piscines, jardins, centres comercials i infraestructures diverses. El negoci ràpid que suposava vendre les terres a bon preu va afavorir eixa desaparició. La pèrdua de terres de cultiu comporta l’extinció d’unes formes de vida tradicionals basades en les faenes de l’horta, una manera d’entendre la vida i de relacionar-se amb el que els envoltava, tota una cultura i una llengua pròpia en la qual s’expressaven: el valencià. Els joves, principalment, van canviar el treball al camp pel del sector serveis, especialment relacionats amb el turisme.

La desaparició patrimonial com a constant

Paral·lelament assistim a una altra desaparició: la dels béns materials que ens llegaren els nostres avantpassats. Cases i palauets, torres de defensa, edificis religiosos, jaciments arqueològics, espais naturals i agrícoles. Govern rere govern assistim al menysteniment del nostre entorn, del nostre país. Què hauria sigut de Lucentum si Solveig Nordström no s’haguera llançat davant de la màquina per a impedir la seua destrucció? Tradicionalment s’ha adjectivat els alacantins com a poble ferit de menfotisme. La manca de valor que donen els alacantins al seu passat és ja un tret distintiu de la nostra personalitat. Però no crec que siguem nosaltres especials per aquest menfotisme que es repeteix al llarg de la nostra geografia, del nostre País Valencià, d’Espanya sencera. La cimentació i el quitrà han cobert grans extensions de terra al llarg de la costa mediterrània, de nord a sud.

Pantà de Tibi // Font: www.plazatio.com

Aquest menfotisme, aquest trencar amb la nostra història i la nostra tradició, amb la nostra cultura i la nostra llengua, perseguia, i persegueix, una suposada modernitat que implicava anorrear els vestigis materials d’eixe passat. El patrimoni d’Alacant està en continu perill en una ciutat que es despersonalitza a marxes forçades i que perd consciència de si mateixa per adoptar la dels altres: “A Alacant no s’ha parlat mai valencià”, “Alacant és la platja de Madrid” o “els alacantins som madrilenys”… verbalitzacions que no deixen de ser simptomàtiques d’eixa despersonalització.

Són moltes les veus que s’aixequen en defensa d’eixe patrimoni. Salvem el Nostre Patrimoni passa per ser de les més actives: salvar el Cinema Ideal que volen convertir en un hotel; o el far del cap de l’Horta que volen convertir en un restaurant mentre una part de la societat civil vol fer d’ell un centre d’Interpretació de la Natura; o l’eterna lluita per la Font dels Cavalls (per a molts dels Estels); o l’asil de Benalua; la deixadesa de llocs com el cementiri … Però no són els únics.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca