Ja n’hi ha prou de posar terminis

És comprensible que a la política catalana sempre estiguem parlant de terminis. No podria ser de cap altra manera. Aquesta desconfiança va lligada a un historial de decepcions i derrotes que, tot i que ens agrada romantitzar-les en forma de Diada o aniversari d’un referèndum, ens permeti il·lusionar-nos amb un futur no molt llunyà on per fi toquem el cel.

La legislatura del president Aragonès ha començat a caminar, i amb ella una mena cants de sirena on es poden desxifrar dues paraules: “dos anys”. Així és, ara el termini és de dos anys. En són sis més de l’anterior data de caducitat que es va marcar l’independentisme l’any 2015 amb Junts pel Sí i que va resultar amb un referèndum que ni els més apassionats a les primeres files polítiques poden, ni saben, defensar.

Què volen dir dos anys o divuit mesos en un procés d’independència? Una soga al coll? Seure a esperar que una finestra d’oportunitat ens permet tirar endavant? No em digueu que serveix per fer estructures d’Estat…

Prou de posar terminis, prou. Certament ERC s’ha guanyat, perquè les urnes ho han determinat, apostar per l’estratègia de la taula de diàleg i pressionar per fer efectiva la via escocesa. Admeto que no hi crec, en cap cas, en la capacitat de l’Estat per a negociar un referèndum d’autodeterminació, però l’estratègia republicana fou la més votada i cal intentar-ho. Ara bé, ni ens posem terminis ni ho fiem tot a la negociació. Perquè la millor finestra d’oportunitat és aquella que neix des de la iniciativa pròpia.

Seria un error monumental posar un comptador enrere i esperar a la data límit per fer qualsevol embat amb l’Estat. No hi ha un moment perfecte, no n’hi ha. I si la intenció d’aquesta legislatura és la de fer “inevitable”, com exposa Aragonès, l’amnistia i l’autodeterminació no cal tenir un calendari. Només cal la voluntat ferma de fer-ho. Les oportunitats es busquen, no es troben.

Mecenes de la Nova Cultura

Si creus en un periodisme que analitza l'actualitat sense pressa, nosaltres som la teva revista. Fes-te mecenes de la nova cultura des de només 2€ al mes.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca