El País Valencià: al centre d’una nova etapa política

Congrés nacional del Partit Popular, Congrés nacional del PSOE i, ara, trobada de Yolanda Díaz, Mónica Oltra, Ada Colau, Mónica García i Fátima Hamed. Els principals espais polítics d’Espanya han celebrat a València els seus congressos i trobades. Uns conclaus per definir els lideratges, executives i dirigents de la nova etapa política que vindrà. Ni Madrid, ni Barcelona ni Sevilla: València.

Un fet significatiu que visibilitza el protagonisme polític del País Valencià després de les tensions independentistes de Catalunya i de la tensió recentralitzadora de l’independentisme madrileny. Una centralitat política valenciana que va molt més enllà dels càlculs electorals; es ací on s’està definint el sentit polític d’aquesta dècada. 

Dues visions sobre la identitat nacional valenciana

El País Valencià ha estat, històricament, un territori amb una identitat nacional ambivalent. Mai ha existit una construcció valenciana contra Espanya. Ho resumeix molt bé Xavi Domènech en Un Haz De Naciones: hi ha una adhesió valenciana a la nació espanyola entesa com a nació política des de principis del segle XX.

La Renaixença i l’articulació d’una memòria històrica de les velles llibertats perdudes (1707, furs, Generalitat) van permetre, com també han assenyalat Ferran Archilés i Manuel Martí, certa identificació cultural pròpia anti-centralista i anti-castellana. No obstant això, aquesta mai va xocar frontalment amb la nació espanyola, entesa en la seua dimensió ètnica. 

Esta característica d’absència d’un nacionalisme alternatiu al espanyol, com va succeir al País Basc, Catalunya i Galícia però amb una construcció identitària pròpia diferenciada de la castellana, ha estat la matèria primera amb què va treballar el Partit Popular durant els anys 90 per crear el blaverisme.

El PP i la construcció del blaverisme polític

Així, durant 20 anys, el Partit Popular va utilitzar els ingredients disponibles al nostre territori per trencar una idea de Poble valencià i construir el sentit polític valencià com una forma sofisticada d’anticatalanisme. És d’aquesta forma com podem entendre al País Valencià com un model de la dreta espanyolista per al conjunt d’Espanya.

Però aquest model va oblidar l’arrel popular i republicana valenciana. La construcció nacional del nostre Poble no s’ha fet contra Espanya, però tampoc no s’ha fet únicament des de la dreta. Hem estat un territori de lluites socials molt potents, tant al segle XIX com al segle XX i amb una vessant republicana molt més forta que a la resta de territoris.

I, com a prova de la nostra potència transformadora, les eleccions municipals de 1871, però també les de 1931. El País Valencià sempre ha construït una mirada republicana i cívica d’Espanya. I és aquesta mirada republicana i cívica d’Espanya la que s’està consolidant actualment mitjançant el valencianisme. 

Un valencianisme del segle XXI: el partit es juga en València

El valencianisme del segle XXI és una proposta de societat cívica, oberta, diversa, que connecta amb una idea d’Espanya democràtica, plural i republicana. És la consolidació d’aquesta proposta política la que està fent-nos ocupar la centralitat en el conjunt d’Espanya.

Des de la dreta el País Valencià és important; volen acabar amb aquesta forma plural d’entendre la societat i redirigir la singularitat valenciana cap a l’anticatalanisme servil a Madrid. D’altra banda, des de l’esquerra, el País Valencià està assolint un paper central per consolidar una via botànica que, al mateix temps, porta endins una nova idea d’Espanya. 

Si en el cicle 2012-2020, la clau de la disputa nacional espanyola era entre independentistes i espanyolistes, en aquesta dècada es definirà què vol dir ser espanyol. La confrontació nacional i política del Procés va provocar una disputa sobre la idea d’Espanya. La seua identitat més profunda va posar-se en dubte: existeix Espanya sense Catalunya? Catalunya és Espanya? Preguntes polítiques, però també existencials.  

La resposta de la dreta va ser apel·lar a un nacionalisme ètnic radical, uniformitzador, identitari i d’arrel castellana. La resposta independentista va ser negar l’espanyolitat de Catalunya. Més enllà del resultat polític del Procés, el que va eixir a la llum va ser la crisi de les identitats espanyoles i de la naturalesa de l’Estat espanyol.

Però, qui dona respostes davant la inacció de Madrid i Barcelona? El País Valencià. Acumulem molts dels mals d’Espanya: un Poble que no acaba de definir-se, i una identitat que massa vegades s’ha construït des de la por.

El camí del Botànic

No obstant això, al costat d’aquestes expressions, el Botànic ha aconseguit alçar una nova idea de comunitat política valenciana des d’un nou republicanisme: valors democràtics; institucions al servei del Poble i dignificades després de la corrupció del Partit Popular; i, com no, una visió oberta per a la construcció de la nostra terra.

Aquesta nova idea s’està consolidant i esdevenint hegemònica, però encara no ho és. Per aquesta raó tots els esforços polítics s’estan centrant ací. Per aquesta raó, tots els dijous a l’assemblea de Madrid el govern d’Ayuso només polaritza amb el govern del Botànic i ja no amb Catalunya, amb qui pensa que ha guanyat.

Hi una nova mirada de país en clau valenciana: de serveis públics, federalista, de llibertat republicana, de drets garantits. En definitiva, una nova mirada democràtica que es una nova mirada sobre Espanya i pot canviar la seua naturalesa cap a una identitat oberta, amiga dels seus Pobles, progressista i republicana.

És aquesta disputa central la que definirà el rumb del País Valencià, però també el d’Espanya en els propers anys. Com a valencianes hem d’estar preparades per aquest repte i estar a l’alçada del moment històric que estem vivint. El que ens jugarem en els 2 propers anys no és només el Botànicç; és el sentit de la regeneració política d’Espanya, la capacitat per liderar des de l’eix mediterrani la reforma territorial pendent d’Espanya però també la reforma social i democràtica que encara no ha arribat.

Toca treballar de valent!

Mecenes de la Nova Cultura

Si creus en un periodisme que analitza l'actualitat sense pressa, nosaltres som la teva revista. Fes-te mecenes de la nova cultura des de només 2€ al mes.

The Walking Dead. Madrid 2023

La realitat

Rubiales al claustre

Correlació de febleses

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca