El millor context per a l’extrema dreta

És un clàssic, però cal recordar-lo quan convé. L’extrema dreta, sap aprofitar molt bé la crispació social i les crisis econòmiques per reforçar i potenciar els seus projectes polítics. Ho fan amb una estratègia que es basa en la màxima expressió de la navalla d’Ockham: l’explicació més senzilla/simple és la millor.

Arran de la implementació del nou Estat d’Alarma i el toc de queda, en els darrers dies hem vist com els carrers de Barcelona i altres ciutats de l’Estat han recuperat les barricades, la confrontació amb la policia i els contenidors incendiats. En el cas de Barcelona, com va passar divendres passat, grups d’extrema dreta van aprofitar una concentració de l’oci nocturn i la restauració -entre altres- a la plaça Sant Jaume per encetar l’embat.

Som a un parell de concentracions, o dies, de què tota aquesta indignació sigui canalitzada per l’extrema dreta i el seu discurs simplista de fer una llista de culpables: immigrants, partits d’esquerres, independentistes, feministes i moviments que defensen els drets LGTBI. Ho faran, a més, amb una oposició que es limitarà a acusar-los de racistes, homòfobs i feixistes. Tres definicions que, per si hi ha alguna mena de dubte, per a ells no són ofensives sinó que són descriptives.

Ara, amb les eleccions nord-americanes a tocar, molt analistes coincideixen que el gran error de les forces de centres i d’esquerres dels Estats Units a l’hora de combatre el creixement de l’extrema dreta i els seus representants és que no han fet front a cap dels problemes que Trump resol a cop de tuit. Immigració, atur, drets laborals i socials massa sovint s’entrebanquen en una bombolla retòrica. I, com estem veient ara aquí, s’aprofita molt poc el poder de les institucions per ajudar a tots aquests col·lectius que des de l’extrema dreta s’intenten manipular amb titulars cridaners i caceres de bruixes. L’extrema dreta creix quan l’esquerra i el centre són incapaços de trobar solucions. Les mancances d’uns són les fortaleses dels altres, el creixement del feixisme s’atura amb mesures, ajudes i plans d’acció convincents i no pas amb pancartes amb un arc de Sant Martí dibuixat.

Mecenes de la Nova Cultura

Si creus en un periodisme que analitza l'actualitat sense pressa, nosaltres som la teva revista. Fes-te mecenes de la nova cultura des de només 2€ al mes.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca