Spain is different

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Tots hem sentit en un moment o un altre aquesta frase, quan s’han referit a l’estat espanyol. Però aquestes darreres setmanes hem pogut comprovar el motiu pel qual ho han dit.

Sembla ser que els “experts”i el comitè de crisi espanyol respecte la gestió del COVID19, ha fracassat. La gestió els ha col·lapsat i els ha portat importants crítiques per part de mitjans com el New York Times.

Una vegada més, l’Estat espanyol es mostra inepte per a gestionar una crisi, com tantes vegades ha fet abans. A diferència de la Xina, Itàlia o ara Àustria, on van confinar les províncies de Hubei, Llombardia o el Tirol respectivament, a l’estat espanyol es va decidir no confinar la comunitat de Madrid, malgrat ser amb molta diferència la part que tenia més afectats per aquest virus.

No només això, l’estat que presumeix ser el “més descentralitzat del món”, se li acut aplicar l’estat d’alerta en el que aboleix diverses competències de les comunitats autònomes i les centralitza, enlloc de prendre exemple de països com Alemanya, on el seu executiu central pren les decisions acordant-les amb els estats que conformen el país. I es fan diferències permetent el confinament d’uns territoris, i negant-lo a d’altres.

Catalunya ha demanat poder confinar el seu territori i encara no s’ha obtingut resposta per part de l’estat. En canvi, a les Balears, se li ha autoritzat. Potser és cosa de qui mana? Potser és que el virus, tal com han dit no hi entén de fronteres, codis postals i llengües, però el seu odi i la manera d’actuar sí que ho fa?

Potser es creuen que el que realment portarà la solució i combatrà el virus és el fet de desplegar l’exèrcit arreu del territori i que facin sonar l’himne espanyol des dels vehicles. Potser creuen que el patriotisme desbordat i imposat sobre els territoris i la gent, és la millor manera de combatre aquest virus.

Sumem a més un país on els mitjans celebren i aplaudeixen el discurs d’un monarca que ningú ha triat i que és on és per haver nascut a la casa d’un senyor que presumptament s’ha enriquit il·legalment, el qual va ser designat per la mà d’un dictador feixista. Un rei que com veiem amb les cassolades, no compta amb la complicitat ni l’aprovació dels seus conciutadans.

Una casa reial a la que els partits espanyolistes protegeixen els privilegis d’una família per tal que no donin explicacions ni se’ls investigui, sota el pretext de la constitució que els protegeix. Però que no ens deien que la constitució garantia la igualtat entre tots els espanyols? I a la vegada afirma que el monarca és inviolable?

Sembla ser que no tots som iguals davant la llei, segons el codi postal que tinguem o la llengua que emprem. Que el virus del COVID19 no hi entén de diferències, és evident. Que l’estat espanyol si que hi entén i ho utilitza, sembla que també.

Com va afirmar el president del nostre país, en aquests moments a alguns “ens importa un rave les banderes i els territoris”. El que volem és gestionar de la millor manera aquesta crisi sanitària, però sembla que a alguns els preocupa més confiscar i emportar-se material cap a la capital, per centralitzar-ne la gestió i fer que el transport i el repartiment sigui menys efectiu i es tardi més.

O és que potser l’estat vol evitar la imatge que pugui donar Catalunya o Euskadi que poden gestionar amb total independència aquesta crisi, tal com es va demostrar per part de Catalunya i del cos de Mossos durant la segona quinzena d’agost de 2017?

Catalunya va demostrar que va ser capaç de reaccionar aïllant la conca d’Òdena, la més afectada pel COVID19, una reacció que no hem vist per part de l’executiu espanyol, reaccionant tard i malament. Anant a remolc i prenent decisions a la babalà, tal i com han remarcat experts.

I observem com els mitjans de comunicació espanyols es preocupen més en treure fora de context piulades de polítics independentistes, o d’assenyalar a experts reconeguts per haver fet piulades sobre l’1 d’octubre, per haver afirmat que la gestió espanyola ha estat nefasta.

Potser és que nosaltres estem equivocats, o simplement potser és que “Spain is different”, i així ho demostra una vegada més.

- Publicitat -