Els impactes econòmics i socials del canvi climàtic

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El canvi climàtic és un dels problemes més urgents que afronta la humanitat. Les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) estan provocant l’escalfament global, que ja està tenint un impacte significatiu a Europa.

Impactes ambientals

Els impactes ambientals del canvi climàtic a Europa són diversos i ja són visibles. Els més destacats són:

  • Augment de les temperatures: La temperatura mitjana a Europa ha augmentat 1,6 graus des de l’era preindustrial. Aquest augment està provocant una sèrie de canvis en els ecosistemes europeus, com la migració de les espècies, l’extinció d’algunes d’elles i la proliferació de plagues.
  • Augment de la freqüència i intensitat dels fenòmens meteorològics extrems: Les onades de calor, les sequeres, les inundacions i els incendis forestals són cada cop més freqüents i intensos a Europa. Aquests fenòmens estan causant danys materials i humans importants.
  • Augment del nivell del mar: El nivell del mar a Europa està augmentant a un ritme mitjà de 3,6 mil·límetres per any. Aquest augment està provocant l’erosió de les costes i la inundació de zones costaneres.

Impactes econòmics

- Publicitat -

Els impactes econòmics del canvi climàtic a Europa també són importants. Els costos econòmics dels desastres naturals relacionats amb el canvi climàtic han augmentat considerablement en els últims anys. En 2022, aquests costos van ascendir a 40.000 milions d’euros a la Unió Europea.

El canvi climàtic també està tenint un impacte en el turisme, l’agricultura i la pesca. Els estudis preveuen que aquest impacte econòmic seguirà augmentant en els propers anys.

Impactes socials

Els impactes socials del canvi climàtic a Europa també són preocupants. Els més destacats són:

  • Desplaçament de persones: L’augment del nivell del mar i la desertització estan provocant el desplaçament de milers de persones a Europa.
  • Increment de la desigualtat: Els impactes del canvi climàtic afecten de manera desigual a les persones i les comunitats més vulnerables.

Recomanacions

Els experts coincideixen que cal actuar de manera urgent per combatre el canvi climàtic. Les mesures més importants que s’han de prendre són:

  • Reduïr les emissions de GEH: Les emissions de GEH han de reduir-se a la meitat abans de 2030 i a zero abans de 2050.
  • Adaptar-se als impactes ja existents: És important adaptar-se als impactes del canvi climàtic que ja són inevitables.

Europa s’ha compromès a liderar la lluita contra el canvi climàtic. La Unió Europea ha aprovat l’objectiu de ser el primer continent neutre en carboni el 2050. Aquest objectiu és ambiciós, però és possible d’assolir-lo amb un esforç concertat de tota la societat.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca