Garantia juvenil: Massa dubtes

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

“Apunta’t a la garantia juvenil, en menys de tres mesos et trobarem feina, formació o un itinerari envers l’emprenedoria”. Vaja, oli en un llum, la solució definitiva a l’atur juvenil si hem de fer cas als anuncis, però a l’hora de la veritat, què és? Qui ho implementa i com s’ho fa? Qui ho coordina? En aquest article veurem els problemes a què s’enfronta el disseny i implementació d’aquest programa a Catalunya.

Però anem a pams, què és una garantia juvenil? Segons l’Organització Internacional del Treball, la garantia juvenil parteix de la idea que qualsevol persona jove té dret a una feina o una formació incondicionalment i que les autoritats públiques tenen la obligació de proporcionar-l’hi o orientar-lo per a que l’aconsegueixi si és necessari (tot i que l’extensió i la “naturalesa” d’aquests drets i obligacions varien força entre països: per exemple, als Països Baixos, el dret no és incondicional mentre que a Dinamarca qualsevol jove a l’atur ha de participar en el programa). Aquest concepte neix als països nòrdics i és potser un dels millors exemples d’europeïtzació, això és, la institució informal a través de la qual (ja sigui amb el patrocini dels òrgans de govern de la UE o per contactes entre autoritats públiques) una manera determinada de fer polítiques es “transfereix”, ja sigui copiant-la, adaptant-la o inspirant-s’hi, a d’altres països o ens públics.

Malgrat que els diferents contextos institucionals, socioeconòmics, tradicions de pràctiques de concertació social… generen sistemes força diferents, en general es caracteritzen pel següent:

  • Una tradició de polítiques de mercat actiu fortes: en general, la idea de garantia juvenil s’ha implantat a països que ja duien a terme una lluita contra l’atur forta.
  • Col·laboració i coordinació entre els agents socials: davant de la dificultat per què els diferents serveis públics d’ocupació duguin a terme aquest tipus de polítiques tots sols, és necessari que es generin institucions de col·laboració i coordinació entre govern, sindicats, patronal, cambres de comerç… per a dissenyar i implementar de manera conjunta els diferents programes i instruments que componen aquesta política.

I aquí què ens trobem? D’entrada una total manca d’informació: una pàgina web i poca cosa més. Trobar el document oficial del SOC m’ha costat una bona estona de google quan hauria de ser accessible en dos clics. Estudiant-nos-ho (Acord de govern 76/2015) el projecte el coordina el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), i que el finançament prové, bàsicament, de la Unió Europea… a través de l’estat espanyol, que rep i distribueix els fons, encara que la Generalitat inclou una petita partida de pressupost. Respecte qui fa què, el document oficial no ho aclareix, malgrat que deixa la porta oberta a convenis, acords, subvencions… per què ens privats puguin oferir serveis. Així, el SOC faria de “porta d’entrada” i duria els programes d’orientació, avaluació dels participants, tutorització… mentre que altres actors portarien els temes d’inserció laboral, formació… No és gaire diferent d’altres països (vegeu, per exemple, aquest informe de l’OCDE), on els ajuntaments o antenes locals de serveis d’ocupació nacionals o regionals  serveixen per a coordinar els diferents implementadors i ofereixen serveis d’avaluació, guiatge i tutorització més o menys individualitzada als participants per a oferir-los l’opció que millor s’adapta a les seves necessitats. Després, els diferents programes de formació o d’entrada al món laboral ho acostumen a portar agents socials, dividint les tasques segons un criteri més o menys racional (qui pot fer millor què).

La principal diferència del cas català és que aquesta darrera característica no apareix, més aviat tot el contrari. Segons sembla, sindicats, patronal i cambres es trepitgen i competeixen per a atraure el major nombre de participants possible (i amb condicions i ofertes diferents), el rol dels agents locals no està clar (l’agència de promoció econòmica de Barcelona, Barcelona Activa vol gestionar directament part del pressupost de la garantia juvenil)… Un batibull vaja. El document del SOC diu que agents socials i ens locals participaran en el disseny, seguiment i avaluació de la política però no aclareix com participaran en la implementació malgrat que amb una mica d’investigació informal, sembla que tothom ho doni per fet. Com ja sembla que és habitual, s’ha invertit l’ordre lògic de la gestió pública: en comptes d’acordar què es farà i distribuir els diners a partir d’això, els decisors es passegen onejant un feix de bitllets i tothom lluita per agafar-ne tants com pugui, de tal manera que trobem el que dèiem: diferents actors intenten fer les mateixes funcions amb l’objectiu d’arreplegar tot el que puguin. I el perjudicat de que es comenci a gastar abans de tenir un procés d’actuacions ben definit, esclar, és l’usuari. Parlant amb alguns usuaris d’aquest servei (no és una avaluació seriosa ni molt menys), tots confirmen la lentitud amb què han estat atesos després d’inscriure’s, la sensació que hi ha poca cosa o no res darrere de la web…

Així, el que ens trobem és, d’entrada, un programa públic mal gestionat, on sembla que es vagin prenent decisions sobre la marxa, i la veritat, sense això, les possibilitats que aquesta política tingui èxit són francament baixes. Per més inri, sembla que la línia d’actuació que es vol prendre té bastant poc a veure amb fer itineraris personalitzats i molt en el mantra de l’emprenedoria i en vendre un discurs de “qui s’arregla el currículum, troba feina”. Però d’això en parlarem un altre dia.