Gomorra, la sèrie

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Ens trobem a l’octubre i comencen a aparèixer per Internet llistes dels millors serials de l’any: True Detective, Orange is The New Black, The Knick…I, per què no, Gomorra. No és americana ni anglesa, sinó italiana, i és una verdadera joia televisiva. Quan Roberto Saviano va publicar la seva magnífica obra el 2006, els clans mafiosos del seu país van començar una creuada que a dia d’avui segueix més viva que mai: el periodista i escriptor italià ha de canviar-se de domicili constantment i ha d’estar vigilat a tota hora. Aquestes són les conseqüències d’haver revelat el que passava als carrers dels barris més conflictius de Nàpols, ciutat controlada per la màfia i els clans del crim organitzat. El serial produït per Sky Italia es basa en la novel·la de Saviano, centrant-se més en la guerra entre dues famílies mafioses: els Savastano i els Conte. Aquesta adaptació a la petita pantalla de l’obra corre a càrrec d’Stefano Sollima, responsable de la sèrie Romanzo Criminale.

Aquí no hi ha glamour i elegància com a les sèries ianquis; tampoc diàlegs amb tocs d’humor negre i sofisticació com en les produccions britàniques. L’espectador s’endinsa en un món fosc i corrupte, on la por i la violència dominen una societat trencada i que intenta sobreviure amb pocs recursos. Carrers bruts i deserts que són testimonis de sagnants enfrontaments entre clans a plena llum de dia. La sèrie comença amb les peripècies de Pietro Savastano, el “Boss”, i la introducció del seu fill Genaro a la vida criminal. Amb l’ajuda de Ciro di Marzio, expert en la violència i el negoci de les drogues, el jove Genaro descobrirà un món ple d’enganys i pressions criminals. El serial està perfectament construït, traslladant-nos a un escenari ronyós on la religió hi és molt present. Els personatges de la ficció són ambigus, cosa que ens presenta un dilema moral: Es pot confiar en un home capaç de posar en perill la seva família i desobeïr allò políticament correcte? Nosaltres decidim. Perquè a Gomorra, res és el que sembla. Com diuen a Nàpols: la guerra just acaba d’esclatar.

- Publicitat -