Diumenge 31 Maig, 2020

Quan el problema no és només l’atur

Més llegits

L’home que es feia passar per metge va signar una defunció per covid-19 a l’Hospital de Martorell

L'home detingut el 8 d'abril i empresonat després per fer-se passar per metge va signar la defunció d'una víctima...

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les...

George Floyd i les flames del oprimits

George Floyd no va tornar a sa casa i tota la seua ciutat va decidir que ja n’hi havia...

La peripècia de Cs per relacionar el tancament de Nissan amb l’independentisme

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha lamentat el tancament de la planta de Nissan a Barcelona...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Les dades actualitzades aquest primer trimestre de 2014 de l’atur diuen que a l’estat espanyol es situa al 25,9% i a Catalunya el 22,30%.  No són aquestes les pitjors taxes d’atur, i podem valorar si fa un any eren dècimes superiors o inferiors… El dramàtic és que l’atur s’ha estabilitzant els darrers mesos cavalcant per sobre del 20’%!

Ja sabem que això de l’atur és un problema estructural i ja hem llegit i escoltat molta literatura que diu que res serà com abans, que el treball ha canviat, que de la mateixa manera que Els Amics de les Arts canten que “a la ciutat la gent s’estima de forma intermitent”, ara es treballa, també, de forma intermitent… i el què es pitjor, de manera més precària!

I quan parlem de precarietat laboral parlem d’economia submergida, que lluny d’eradicar-se, ha trobat en la crisi i la destrucció de llocs de treball, més persones disposades a submergir-s’hi; parlem de contractes de curta durada, ocupacions per poques hores i per poc temps, amb uns sous tan baixos que ni tan sols permeten reflotar les precàries economies familiars. Prou que costa trobar feina i quan se’n troba massa sovint és precària. Perquè sí, també sabem que el treball ens farà pobres!

Però el problema no és només l’atur: una cosa és acceptar que aquesta és la realitat, la dura i crua realitat, i una altra és resignar-nos-hi, deixar que ens envaeixi la pell morta arreu del cos, que ens embolcalli el cor i el cervell i que, per reiteració, les dades de l’atur ja ni tan sols ens escandalitzin!

Però les dades de l’atur són tan sols una conseqüència, són el símptoma que les coses van de mal en pitjor. Però més enllà de lamentar-nos per aquestes dades tinguem clar quines han estat les causes que ens han portat fins aquí.

El que hem de demanar als qui governen, als qui ens representen, no és que treballin per reduir la taxa d’atur, sinó que s’esmercin en combatre les causes d’aquestes taxes; fent el primer tan sols posaran pedaços, com ja han fet aquests i altres governs; si les causes són estructurals, com diuen, bé caldrà canviar les estructures, fer molt més que la política epidèrmica a la que, lamentablement, ens tenen acostumats, i que com a molt només maquillen, retoquen un xic les dades de l’atur.

 

El problema, ho sabem, no és només l’atur, el problema és molt més greu, més gran i més complex!

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Països aïllats, hospitals transformats i dificultats dels donants: els reptes del trasplantament de medul·la en pandèmia

Els trasplantaments de medul·la de donants que no són familiars van caure un 69% a l'Estat a l'abril, quan se'n van fer 11 (36...

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les plataformes de visionat en línia....

ERC situa al juliol la pròxima reunió de la taula de diàleg

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat l'acord del seu partit amb el PSOE que facilitarà la sisena pròrroga...

Els millors de la setmana

Guerra de sexes: nova narrativa de les crisis financeres Tenint en compte el mite de la dona imposat per Simone de Beauvoir en El segon...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca