Empresa familiar

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

 

Durant l’abril, el cicle que es presenta en diferents cinemes, sales i cine-clubs de Catalunya amb el nom d’“El Documental del mes”, ha ofert la possibilitat de visionar un treball sorprenent i aclaparador dirigit pel danès Kaspar Astrup Schröder. “Lloga una família S.A.” és el títol d’aquest documental de setanta minuts -que passen volant- i que retrata el dia a dia d’un treballador japonès de classe mitjana. El Sr. Ichinokawa, el protagonista, viu a les rodalies de Tokio, té dos fills i sosté part de l’economia familiar amb diverses feines.

El que sobta d’aquest, aparentment, home mig nipó és que, unes hores al dia, regenta una empresa que ha arribat a tenir una trentena d’assalariats. Amb el curiós nom de “Et vull animar”, el negoci d’Ichinokawa es dedica a proporcionar familiars, amics i parents sota comanda. Que necessites un pare? El Sr. Ichinokawa te’n facilita un o bé ell mateix assumeix el paper. Que et vas a casar, no tens gaire amics i no vols quedar com un associal davant la teva família política?… Ryuichi Ichinokawa crearà per a tu una amiga de l’ànima de les que et saben fins a l’últim secret i una colla d’amics de la infantesa la mar de versemblants.

Sobta comprovar al llarg del metratge que les motivacions del propietari de tan singular negoci així com la d’alguns dels seus col.laboradors, no són del tot econòmiques. Hom descobreix en el singular joc de substitució, el desig de fer el bé, de donar felicitat a qui no la té. En paral.lel, el documental ens facilita dades dels desequilibris i mancances presents a la vida familiar del propi protagonista, paradoxal enfront de l’ideal que pretèn “vendre” en la seva empresa.

- Publicitat -

Nombrosos premis han reconegut una peça que, a més, ens mostra vessants desconegudes de la xocant cultura japonesa, el pes que hi té el patriarcat i la tradició, així com el contrast entre una societat en primera línea tecnològica però amb remarcables buits a nivell existencial. Un documental, sense dubte, molt recomanable.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca