Diumenge 31 Maig, 2020

Diplomàcia secreta

Més llegits

L’home que es feia passar per metge va signar una defunció per covid-19 a l’Hospital de Martorell

L'home detingut el 8 d'abril i empresonat després per fer-se passar per metge va signar la defunció d'una víctima...

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les...

Experts estimen que hi haurà un augment de separacions i divorcis després del confinament

Experts han alertat que l'anomenat 'efecte setembre' que s'experimenta després de períodes vacacionals a l'estiu, Nadal i fins i...

La peripècia de Cs per relacionar el tancament de Nissan amb l’independentisme

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha lamentat el tancament de la planta de Nissan a Barcelona...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

No és cap secret que l’alta política té més a veure amb l’àcid cinisme de “House of Cards” que amb la candidesa idealista de “The West Wing”. També és sabut que a les clavegueres dels estats circulen personatges tan humans i erràtics com els els ambigus i desenganyats individus de les novel.les de John Lecarré. Les grans qüestions requereixen de granota blava, fang i anonimat. El pols Catalunya-Espanya no constitueix cap excepció. La pugna per la independència, la consulta o la capacitat d’establir un nou estatus durador comporta l’aparició de personatges a la penombra, equips de guionistes, tramoises, actors secundaris i apuntadors rere la cortina dels protagonistes d’aquesta obra llarga i feixuga, d’incert desenllaç, entre el teatre i el vodevil.

Em venia al cap aquesta imatge aquest migdia, quan algú de la família m’interrrogava, alarmat, per les diverses notícies, remors i comentaris escopits per una cadena privada de televisió. És difícil, malgrat diposar de coneixements, doctorats i capacitat de deslligar cabdells de la selva mediàtica, convèncer algú que et coneix des que fas mig metre d’alçada. És complicat procedir a una desintoxicació catòdica de qui té  dificultats per distingir informació de propaganda. De fet, és ben sabut que la televisió, principal mitjà de comunicació per a la majoria de la població, és una arma de desiformació massiva. Cal, potser, una hora d’explicacions detallades, d’arguments i informacions documentades per revelar que no hi ha l’apocalipsi fora d’Espanya, ni que la independència ha de resultar una mena de Fukushima social.

És quan, aleshores, toca explicar que, en realitat, assistim a una guerra sorda i creuada d’informació i desinformació. Equips de guionistes que tracten de desacreditar l’altre i perjudicar els seus interessos. Que el conflicte entre un estat i un territori sota la seva jurisdicció que vol secessionar-se és tan antic com el concepte “estat”, i en aquest sentit, no hi ha res inventat. Que la gesticulació amaga el nerviosisme i la impotència. Que les amenaces formen part del joc de la pressió psicològica. Que les crides a consultes d’ambaixadors sol ser una manera d’intimidació només exercible en funció de la pròpia capacitat de pressió. Que els silencis resulten molt més decissius que les paraules. I que al final, tot acaba resolent-se (i és que hi ha solució) a partir de l’art de la diplomàcia secreta. Persones discretes, de rangs inferiors, enviats especials, persones de confiança des de la penombra que negocien a mil bandes: lleialtats i traïcions, promeses incomplertes, protocols secrets, seducció i grollerisme. Al cap i a la fi, com ens demostra l’antic diplomàtic i espia britànic David John Moore Cornell, sovint tot plegat acaba semblant a les novel·les de John Lecarré.

En aquestes setmanes és més essencial allò que es desconeix que allò conegut; els silencis que les paraules; passavolants anònims que grans noms; el que passa desapercebut del que resulta observable. L’única certesa és que no hi ha boles de vidre.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Països aïllats, hospitals transformats i dificultats dels donants: els reptes del trasplantament de medul·la en pandèmia

Els trasplantaments de medul·la de donants que no són familiars van caure un 69% a l'Estat a l'abril, quan se'n van fer 11 (36...

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les plataformes de visionat en línia....

ERC situa al juliol la pròxima reunió de la taula de diàleg

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat l'acord del seu partit amb el PSOE que facilitarà la sisena pròrroga...

Els millors de la setmana

Guerra de sexes: nova narrativa de les crisis financeres Tenint en compte el mite de la dona imposat per Simone de Beauvoir en El segon...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca