Política del segle passat

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Avui he tornat a rebre vàries cartes. No és que en rebi moltes, ja que opto per la correspondència via correu electrònic, per estalviar paper i fer-ne un ús més adequat, però aquests dies només fan que enviar-me cartes de propaganda electoral. Dues la setmana passada i quatre en el dia d’avui, un total de 6 cartes amb un cost que desconec. Sort que durant aquests 15 dies de campanya, Correus funciona a la perfecció perquè sinó…

Aquest és un petit exemple per mostrar on viu la política en ple 2014. Aquest proper cap de setmana hi ha unes noves eleccions europees, molt descafeïnades per cert, on ens juguem el futur d’Europa. Estem a l’equador de la campanya política però amb una tònica en comú de la majoria dels partits, sembla que estiguin fent política del segle passat, no s’adeqüen als nous temps.

L’exemple de les cartes i del correu electrònic és prou gràfic per reflexionar què ha passat en els últims anys. Avui dia les xarxes socials han modificat tot el panorama de la societat. És molt més fàcil saber què passa a l’altra punta del món que no pas a la casa del veí, senzillament perquè les noves tecnologies així ho permeten. Però la política no, viu al seu món i no es reinventa. Aquesta és la sensació que em donen a mi.

Per què els partits polítics segueixen amb la intenció d’enviar cartes, penjar cartellets, fer actes de campanya i un llarg etcètera quan potser caldria destinar aquests diners tirats per fer-ne un ús molt més adequat a la realitat 2.0? Per exemple, algú de vosaltres es llegeix les cartes que us envien? Jo no ho faig, de fet aquest serà el primer any que les utilitzi per fer aquest article, per res més.

I no parlem dels espais de propaganda electoral sense fer esment a les aparicions en els mitjans de comunicació. Fins i tot a Televisió de Catalunya fan la coneguda com a vaga de les firmes en protesta pels blocs electorals, però a vegades per la informació que donen uns i altres potser penses que és el millor, perquè total no m’aporten res de nou. Els polítics viuen molt allunyats de la ciutadania per molt que s’esforcin a sortir per tot arreu.

Quin hauria de ser el camí a seguir? Reinventar les campanyes per les eleccions. Molts diuen que només duren 15 dies les campanyes, però és que ningú parla dels mesos anteriors on les eleccions ja són el tema de conversa. Potser caldria fer campanya només en aquests dies i buscar noves formes per arribar a la gent. La vella política ha mort i cal buscar nous elements per apropar-se al ciutadà.

Potser en alguns llocs ja està canviant aquesta imatge. No sóc pas un analista polític, senzillament sóc un ciutadà però entre que les europees no em motiven i que la campanya que fan és més del mateix arribo a la conclusió que no em motivaran per anar a votar. Si ho faig no serà per la política del segle passat que fan alguns, sinó perquè llavors no tindré dret a queixar-me si no surt a qui volia.

La imatge d’aquesta campanya electoral és la del debat que es va emetre fa uns dies per Televisió Espanyola on només hi havia dues veus representades en un format que recordava al segle passat. En canvi, em va agradar molt més el debat que es va organitzar al Parlament Europeu amb els 5 candidats a ocupar la presidència amb la utilització de tres idiomes diferents. Aquest hauria de ser el camí.

En definitiva, no crec que cap polític es llegeixi aquest article perquè em vingui a fer-me a canviar d’opinió. Em seguiré mirant les campanyes polítiques del segle passat amb aquesta imatge d’involució política amb l’esperança que en les properes siguin una mica més modernes, en consonància amb els temps que vivim.

- Publicitat -