El perquè de la marxa de Markel Zubizarreta

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Canvis i més canvis. Això és un no parar. Ara ha sigut Markel Zubizarreta. Sí, el director Esportiu del Barça Femení ha dit adeu al club i a l’equip. Zubizarreta ha sigut l’arquitecte del Barça femení durant gairebé 7 anys amb un balanç molt positiu. En sis temporades ha aconseguit situar l’equip com un dels grans -sinó el millor- d’Europa amb un seguit d’incorporacions de nivell que han fer possible assolir els objectius establerts. Noms com els de Martens, Mapi, Hansen, Crnogorčević omplen avui pàgines d’història juntament amb figures de casa com Aitana, Alexia, Paños, Marta, entre altres, la tornada de Jenni Hermoso i donant minuts a les “petites”, com Claudia Pina, Bruna Vilamala o Jana Fernández.

Sis temporades que han donat un palmarès impressionant: 4 Lligues, 2 Champions League (2021 I 2023), 4 Copes de la Reina, 3 Supercopes i 3 Copes Catalunya. Amb aquests resultats l’arquitecte del Barça Femení ha abandonat el club arribant a un acord de desvinculació amb la directiva. Un final abrupte que genera molts dubtes. Zubizarreta tenia contracte fins al pròxim 30 de juny de 2024. Tot i que ell mateix va dir que no renovaria, es donava per feta la seva continuïtat fins al final temporada. Per quin motiu s’ha accelerat el seu adéu?

L’exdirector Esportiu del Barça femení apunta a la Selecció Espanyola de Futbol. Serà aquest el seu pròxim destí? Amb tot l’enrenou generat des que varen quedar campiones del món, Zubizarreta té la vista posada a la Selecció per ser el nou director esportiu.  La seva incorporació podria ser un moviment estratègic impactant per a aturar la crisi actual i millorar les relacions entre l’organització i les futbolistes. Al cap i a la fi, les jugadores demanen canvis significatius després de la dimissió del president, Luis Rubiales i la destitució de Jorge Vilda, i aquest fitxatge pot aportar una nova direcció i estabilitat entorn del futbol femení espanyol.

Tant és així, que l’aposta perquè Zubizarreta sigui el director Esportiu de la Selecció Espanyola és de les mateixes jugadores, especialment les del Barça femení, que el coneixen a la perfecció. Una aquesta petició que, segons les protagonistes, serviria per millorar l’organigrama intern de la selecció i professionalitzar el futbol femení. Una carta, sobre la taula, que la RFEF no veu amb mals ulls.

Resoldre aquesta situació és imperatiu, ja que l’estiu vinent 14 jugadores del primer equip femení finalitzen contracte i la situació econòmica del Club no permet fer gaires malabarismes.

El que sí que sabem és que el camí de Markel Zubizarreta del Barça a la Roja és una garantia de millora del futbol femení.