El retorn del rei, emèrit

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim en dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

Fa temps que es reclama una sèrie televisiva sobre la monarquia espanyola, a l’estil “The Crown”. La sèrie, no em negareu, també donaria per moltes temporades i un munt d’episodis, un dels quals podria dur, sens dubte, aquest mateix títol: “El retorn del rei, emèrit.”

La saga borbònica podria ser tant o més llarga que la d’El Senyor dels Anells i per sub-trames no quedaríem: només amb les amants del rei emèrit es podria fer una sèrie sencera, a amant per capítol!

Amb el seu polèmic i controvertit retorn, entre aplaudiments i regates, a despit segurament de la casa reial i el govern, Joan Carles I ha fet gala de la seva renovada fatxenderia mostrant-nos finalment que en realitat ara és més “bribón” que “campechano”.

El diccionari de la RAE ens ofereix dues definicions de la paraula “bribón”. La primera diu “Haragán, dado a la briba”, i “la definició d'”haragán” s’ajusta molt al personatge: “Que rehúye el trabajo.” Ell rebutja el treball i tota responsabilitat… “Birba” significa “Holgazanería picaresca”.

La segona definició de “bribón” segueix en la línia i ens ofereix dos altres termes: “Pícaro, bellaco”.

A la definició de “pícaro” podem sucar-hi pa: va de llest i espavilat a trampós i desvergonyit, danyós i maliciós per acabar amb una definició més literària, encara que igualment adient, ajustada al nostre temps: “Personaje de baja condición, astuto, ingenioso y de mal vivir, protagonista de un género literario surgido en España en el siglo XVI.”

Pel que fa a “bellaco”, el diccionari hi afegeix dolent, murri, roí, astut, sagaç i, en una darrera accepció d’origen mexicà, difícil de governar. En fi, que ens ho expliqui el seu fill, Felip VI!

El desplegament de qualificatius és tan generós com evident; ei, i no ho dic jo, tot això ho diu la RAE!

Amb el seu retorn el rei emèrit se’n riu de nosaltres i possiblement també ho feia quan li compràvem aquest aire “campechano” mentre navegava amb el “Bribón”; el cert és que a la seva manera ell ja ens ho deia, com era; a banda d’un Borbó, tot un “bribón”, brivall en català, que vol dir “Home de la púrria, de la briva.”

Mentre esperem la sèrie televisiva ens quedem amb el serial, que en aquest cas, també, la realitat segur que supera la ficció!