Los Xavales: “Anem a fer una col·laboració amb Ràdio Primavera Sound i és una bomba”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Carlos i Tuti (Josep Puchades), també coneguts com Los Xavales, són dos xics naturals de Meliana. Tots dos van nàixer l’any 2000 i conserven una forta amistat des de l’adolescència. Com bé diuen ells, són dos joves molt normals amb la seua feina i les seues rutines. Tot i això, la idea de crear un canal de Youtube durant la quarantena els ha fet triomfar en l’àmbit musical underground espanyol. 42.600 subscriptors després, Mirall conversa amb ells sobre música, cultura jove i el món de YouTube.

Los Xavales amb la seua dessuadora/Font: Los xavales

Durant la quarantena començareu amb la proposta del que ara el que és el vostre canal de YouTube Los Xavales per parlar de la música dins l’estil underground i el panorama urbà que hi ha a Espanya. Com naix aquest projecte? Per què decidiu crear aquest canal?

Carlos: Fou just el cap de setmana del confinament. Ens trobàvem en una situació en la que es van ajuntar l’avorriment i la Covid. La gent estava a les seues cases molt pendent dels mòbils i estaven fent molts reptes. Aquesta situació, sumat a que ens agrada esta música i compartim gustos ens va ajudar a decidir-nos i crear el canal.

Tuti: Sí! Fou com diu Carlos. Aquesta situació pandèmica va generar un conjunt de factors que van fer que crearem el canal. A més, Carlos i jo som amics des de l’adolescència i sabem complementar-nos a la perfecció.

Els vídeos on els graveu? Seguiu alguna estructura concreta de gravació?  És a dir, quins són els criteris que utilitzeu per fer un tipus de contingut o un altre?

Tuti: Els vídeos els gravem a casa. Quan gravem un vídeo normalment ho fem de forma improvisada. Li donem al play i ja veiem com flueix. Això sí, seguim la pauta d’introducció, tema, reacció i conclusió. 

Carlos: Les entrevistes sí que ens les preparem un poc més. Mirem més o menys per on pot anar l’entrevista, però crec que els que se’ns dóna bé és fer-ho de manera improvisada.

- Publicitat -

Tuti: Podem dir que el nostre segell és la improvisació. 

Tuti: “Podem dir que la improvisació és el nostre segell”

Qui vos inspira a l’hora de fer els vídeos?

Tuti: Nosaltres seguíem a un xic de Llatinoamèrica que feia el mateix que nosaltres i ens agradava prou com ho feia.

Carlos: Fa uns anys jo també seguia a un xic que s’anomena Terry. En quant a reaccions en Espanya era el millor però feia temes més de trap argentí, música com la que fa el cantant Duki. Ell té una bona forma d’expressar-se i de transmetre i ho fa realment bé. A hores d’ara, no està molt en actiu. Jo crec que ha perdut un poc la seua repercussió.

Vàreu fer els premis Los xavales Awards que van tindre una molt bona recepció per part del públic. En ells donaveu premis a cantants segons categoria (àlbum de l’any, cantant, millor cançó…) i segons vostre criteri elegieu els vostres guanyadors. Com sorgeixen aquesta idea i en general, la de tots els vídeos?

Tuti: El vídeo de Los Xavales Awards fou una mena de vídeo per acomiadar l’any. A més, mencionarem a molts cantants en aquests premis i tots ens van compartir el contingut dels premis

Carlos: La veritat és que no sabem ni per què van sorgir ni com van triomfar tant, no ho esperàvem.

De tots els vídeos que heu fet quin és el que més vos a agradat o quin heu gaudit més fent?

Carlos: Per a mi, el de La primera caja de Adidas fou molt divertit. També cal remarcar el vídeo de Comiendo con C.Tangana, que és un vídeo molt important i el vídeo amb Cruz Cafuné.

Tuti: El de Cruz Cafuné és com l’únic vídeoblog que tenim. Anàrem fora de la Península per gravar-lo i va estar molt entretingut. A més a més, ens va ensenyar tota l’illa canària de Tenerife.

Vos hem hem vist menjar i entrevistar en directe a C. Tangana ‘El Madrileño’. Com va ser açò? Esperàveu arribar a este punt?

Carlos: Tot fou un poc sense pensar-ho. El dia d’abans,el representant de C.Tangana, Kigo, ens va dir que podíem fer-li una entrevista al dia següent en l’hotel al que estaven. Nosaltres, dies abans havíem escrit Kigo per demanar-li una entrevista. Pensàvem fer-la per Zoom, i quan ens va dir que volien que anàrem a Madrid ens va sorprendre molt. Compràrem un AVE per al dia següent i vam anar cap a Madrid. 

Tuti: L’entrevista va coincidir en que era l’hora de dinar. En principi teníem pensar fer una entrevista com la que ens estàs fent tu ara, però ho vam pensar millor i vam decidir gravar el dinar, i així va ser. No ens esperàvem per a res arribar a aquest punt. Almenys en tan poc de temps no. Si em dius en un parell d’anys, sí. Però tampoc…

Carlos: Però tampoc, Tuti. Pensa-ho bé. Independentment de gustos, C.Tangana és com el primer o el segon d’Espanya. Al principi teníem com límits i quan els superàvem era com que ja estàvem contents. Per exemple, el tema subscriptors o a l’hora de guanyar un percentatge de diners.

Carlos: “Al principi teníem com límits i quan els superàvem era com que ja estàvem contents. Per exemple, el tema subscriptors o a l’hora de guanyar un percentatge de diners”

A hores d’ara podeu viure dels vostres vídeos?

Carlos: A veure, no. Van eixint coses i anem fent. La veritat és que som uns xics molt normals que fan les seues feines del dia a dia, com tot el món vaja. Juguem a la Play, quedem amb els nostres amics… Inclús massa normals diria jo!

Tuti: Nosaltres tenim un compte comú i els diners que guanyem els invertim en el nostre canal. Per exemple, si ens fa falta un micròfon o necessitem pagar uns bitllets de tren, doncs ho agafem del compte. És una cosa per al dos.

Per què Los Xavales?

Carlos: Doncs no sabria dir-te. A mi m’agrada perquè és el que diu ma mare de que a tots els xics joves els solen anomenar en els llocs com los xavales. Per exemple, en El Hormiguero, Pablo Motos sempre parla de los xavales.

Tuti: Jo me’n vaig amb els amics i dic: “me’n vaig amb els xavals”. Doncs així es va quedar el nom. Nosaltres, Los Xavales.

Què creieu que és el que té d’especial el vostre canal i què és el que creieu que vos ha fet créixer tan ràpid? 

Tuti: Jo crec que el que més els agrada és que es senten identificats amb el que fem. A l’hora de parlar, a l’hora de tractar temes de música i apreciar-los. Senten que podrien estar ací i ser amics nostres.

Carlos: També el fet de descobrir-los a cantants que abans no coneixien és molt important. Últimament, ens han arribat missatges d’agraïment de persones que havien descobert amb nosaltres cantants que ara són els seus preferits, i és una sensació molt gratificant. És un punt a favor nostre perquè crec que els altres canals no ho fan.

Tuti: “Els nostres seguidors senten que podrien estar ací i ser amics nostres”

A València actualment hi ha un moviment en què han aparegut molts grups nous d’estil underground. Coneixeu algun d’ells? Teniu pensat fer algun vídeo sobre el moviment musical de la terreta?

Carlos: Amb el Hooke sí que haurem de fer alguna cosa. És un cantant de València que rapeja des de fa temps però és ara quan ha aconseguit molt d’impacte. També, tota la gent Toxic Pop, CiberChico, Carlos Frío, Laborde, Leftee, Jimena Amarillo…

Està molt guai perquè són diferents estils de música i de gent però com ara han tret temes junts mesclant els seus estils. Per exemple, l’últim tema de Laborde amb Carlos Frío.

Quins grups valencians o músics valencians vos agraden?

Carlos: Leftee i Hooke. Ens agraden molt i a més, són molt bona gent.

Quins són els artistes que heu descobert últimament i vos han sorprès? 

Tuti: Últimament no, però per exemple abans de començar amb el canal no coneixia a Gloosito i ara és un cantant que m’agrada molt.

Carlos: A L’Haine i Jexer. Els hem conegut arrel d’haver creat el canal i ens agraden molt. És com que al fer el canal estem molt més pendents de tot el panorama musical, descobrim nous grups i els compartim amb els nostres subscriptors.

Heu fet el vostre propi marxandatge, começant amb les vostres pròpies dessuadores. Com ha anat aquesta proposta?

Tuti: Pensàvem que ens podia funcionar crear marxandatge. A més a més, ens feia molta il·lusió crear una marca que fora nostra i guanyar uns pocs diners. Aquest estiu volem llançar-ne més.

Carlos: Es tracta d’expandir un poc la ‘marca Los Xavales’. Tampoc era la nostra intenció principal guanyar diners. Ho vam fer més que res perquè res perquè ens agradava. A més, els preus del marxandatge eren molt assequibles comparat amb el marxandatge de molts artistes. La veritat és que va tindre molt d’èxit. En dos dies es va vendre tot i vam fer un restock en què es va vendre tot també.

Carlos: “El què busquem del marxandatge és expandir a Los Xavales

Com veieu el vostre futur? Quins són els vostres futurs projectes? Feu-nos un poc d’espòiler.

Carlos: Doncs anem a fer una col·laboració amb Ràdio Primavera Sound i és una bomba. És com un bon lloc per fer projectes.

Tuti: Hem d’anar a Madrid a cobrir concerts, gravar-los, viure l’experiència completa i al mateix temps, transmetre-ho als nostres seguidors. Per la pandèmia no hem pogut fer-lo molt.

Carlos: El futur el veiem prou bé. Hem de fer coses noves, millorar el contingut i l’estètica dels vídeos. S’ha de tindre en compte que nosaltres ho gravem i ho muntem tot i és molta feina. Nosaltres tenim la nostra feina de classe i per a fer a aquests vídeos també cal que invertim una quantitat important de temps. 

Vegeu que és possible que acabeu treballant a nivell professional de la música i la crítica musical?

Tuti: Sí. Potser no com ho fem ara comentant i reaccionant a vídeos, sinó més com un periodisme de l’escena. Ens agrada que les coses sorgeixen a soles, així que ja veurem que passa.

Haureu notat que la gent vos reconeix al carrer. Com porteu aquest tema? Enyoreu la vostra intimitat?

Tuti: Tampoc tant. Però, per exemple, vaig eixir del metro l’altre dia i em van demanar una foto i jo vaig dir-los que sí encantat. 

Carlos: A mi també m’han demanat fotos. L’altre dia estava a la universitat i una xica va vindre corrents per demanar-me una foto. Va ser una situació molt divertida. 

Los Xavales amb Cruz Cafuné/ Font: Los Xavales
- Publicitat -