Les recomanacions literàries dels polítics catalans

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Els líders polítics catalans han recomanat per aquest Sant Jordi una gran varietat d’obres literàries per llegir durant o després del confinament, des de novel·les i assajos fins a llibres històrics i alguns dels títols publicats en els últims mesos pels dirigents sobiranistes empresonats, segons han explicat a Europa Press.

El president de la Generalitat, Quim Torra, és un amant de la literatura i comprarà en les seves llibreries de referència un total de vuit llibres, que recollirà quan reobrin després del confinament, entre els quals el ‘Cant jo i la muntanya balla’ (Llibres Anagrama) d’Irene Solà, i la història de l’assassinat de Guillem Agulló escrita per Núria Cadenes sota el títol de ‘Guillem’ (Editorial Amsterdam).

També comprarà ‘Tots els camins’ (Proa) de Joan Francesc Mira; el llibre guanyador del premi Carles Riba ‘L’espai profund’ (Proa) de Lluís Calvo; el guanyador també del Premi d’Honor dels Lletres Catalans i el premi Lletra d’Or, ‘El nus la flor’ (Edicions Poncianes) d’Enric Casasses; ‘999. Les primeres dones d’Auschwitz’ (Editorial Comanegra) d’Heather Dune Macadam, traduït per Jordi Cussà, i ‘El preludi’ (Edicions de 1984) de Wordsworth, traduït per Jaume Cristòfol Pons Alorda.

La recomanació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per aquesta diada coincideix amb un dels llibres de Torra: ‘999. Les primeres dones d’Auschwitz’, ja que aquest any tenia previst acudir als actes commemoratius en Auschwitz acompanyant a entitats de memòria històrica.

No obstant això, no ho ha pogut fer per culpa de la pandèmia, per la qual cosa llegirà aquest llibre “per recordar i mantenir el compromís perquè mai més sigui possible en cap lloc i contra ningú”.

La delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, es confessa una “gran aficionada a la novel·la negra” i recomana el llibre de Fred Bargas ‘Sota els Vents de Neptú’ (Siruela) encara que anima a capbussar-se en qualsevol de les obres d’aquesta autora, premi Principe d’Astúries.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, advoca per regalar llibres en llibreries de proximitat i té diverses recomanacions: ‘El referèndum inevitable’ (Pòrtic) de l’exconseller Carles Mundó, ‘Parlant amb la teva d’amor i llibertat’ (Llaura Llibres) per conèixer a l’Oriol Junqueras “més íntim”, ‘Mare i Filla’ (Editorial Amsterdam) de Jenn Díaz, i ‘Looking Forward’ (Touchstone), un recopilatori de discursos de Franklin Delano Roosevelt sobre el New Deal, ja que creu que ara és el moment de repensar moltes coses després de la pandèmia.

‘La forastera’ (Alfaguara) d’Olga Merino, ‘Pàtria’ (Tusquets) de Fernando Aramburu o ‘L’amiga estupenda’ (Lumen) d’Elena Ferrante, són les opcions literàries que la líder de Cs en el Parlament, Lorena Roldán, ha recomanat per aquest 23 d’abril, dia en què nombroses llibreries faciliten l’enviament d’exemplars en paper i una alternativa al llibre electrònic per la qual ella ha optat.

A través de la iniciativa ‘Llibreries Obertes’ i en alguna llibreria de proximitat que els porti a domicili, el president de JxCat en el Parlament, Albert Batet, comprarà el llibre ‘1 dia d’octubre i 2 poemes’ (Símbol Editors) de l’exconseller Josep Rull; ‘Canto jo i la muntanya balla’ (Llibres Anagrama) d’Irene Solà; ‘El teu gust’ (Editorial Bromera) d’Isabel-Clara Simó, i un d’un personatge infantil anomenat MIC per al seu fill d’un any.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, assegura que la lectura ho ha ajudat en la presó i creu que pot servir també durant el confinament, per això crida a comprar llibres també a través de la iniciativa ‘Llibreries Obertes’, i, com assegura que prefereix no recomanar el seu, aposta pel “testimoni sincer i colpidor” de Dolors i Montse Bassa en ‘Carregades de raons’ (Llaura Llibres), i ‘Donis del banc dels acusats’ (Llaura Llibres), en el qual Raül Romeva reviu a través dels seus dibuixos el judici de el 1-O.

Iceta i Albiach

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, anima a aprofitar Sant Jordi i regalar llibres i roses, encara que sigui de forma simbòlica i que es materialitzin quan acabi el confinament, i proposa títols com ‘Amb l’aigua al coll’ (Seix Barral), de Donna Leon; ‘Boulder’ (Literatura Random House), d’Eva Baltasar; ‘Anys d’hotel’ (Penya-segat), de Joseph Roth; ‘Pregàries’ (RBA), de Philip Kerr, i ‘Les grans epidèmies modernes’ (Edicions Destino), de Salvador Macip.

La recomanació de la líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, és ‘Capitalisme, per què?’ (Akal), d’Iratxe Fernández (Atxe), un “llibre de vinyetes intel·ligent, sensible i profund” per un Sant Jordi atípic en el qual sembla que cada vegada més ciutadans defensen un canvi de model, segons Albiach, que esperarà a recollir els llibres en la seva llibreria de barri habitual quan reobri.

Natàlia Sànchez i Alejandro Fernández

Des de la CUP, la diputada del Parlament Natàlia Sànchez recomana ‘La utilitat de l’inútil’ (Quaderns Crema) de Nuccio Ordine –traduït al català per Jordi Bayod–, després d’una ona d’utilitarisme sobre la vida que creu que ha comportat la crisi pel coronavirus, davant el qual ha destacat iniciatives com la campanya #SantJordiEntreTotes i una altra que aporta el 10% de llibres comprats a recolzar al sector.

El líder del PP en el Parlament, Alejandro Fernández, ha recomanat per aquest Sant Jordi la lectura del clàssic ‘Memòries d’Ultratomba’ (Penya-segat) de François-René de Chateaubriand; si escau, per adquirir els exemplars prefereix recórrer a plataformes digitals com Amazon.