Neix el primer Observatori de Violències Institucionals Masclistes (OVIM) a l’Estat espanyol

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Neix el primer Observatori de Violències Institucionals Masclistes (OVIM) a l’Estat espanyol. Una plataforma de la societat civil, d’incidència política i social, que vigila, des d’una perspectiva feminista, interseccional i antiracista, la producció de violències institucionals masclistes per part de les institucions, entitats, serveis i professionals públics, per a exigir, a través d’estratègies col·lectives, una actuació de l’Estat en la qual aquest assumeixi la seva responsabilitat de garantir el dret de dones, nenes, nens i adolescents a una vida lliure de violències masclistes.

Darrere de l’OVIM es troben l’Associació Hèlia i Almena Cooperativa Feminista, al costat de més de 20 organitzacions feministes de diferents comunitats autònomes (Andalusia, Canàries, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Foral de Navarra, Comunitat de València, Extremadura) i quatre expertes a títol individual.

L’OVIM es dirigeix a totes les dones que viuen violències masclistes independentment de la seva condició socioeconòmica, així com a les organitzacions feministes defensores de drets, informants clau pel seu paper de denúncia col·lectiva i identificació de les violències institucionals masclistes.

L’OVIM compta amb un canal de denúncia col·lectiva destinat a rebre casos i històries, de manera anònima, sobre situacions de violències institucionals masclistes viscudes. La seva finalitat és vigilar la producció d’aquestes violències i exigir als poders públics i institucions el compliment de les seves obligacions. Aquest canal es dirigeix tant a dones que han viscut una situació de violència institucional masclista com al seu entorn o a organitzacions, professionals o activistes que han estat testimoni.

És important tenir en compte que des de l’Observatori es parla de “denúncia col·lectiva” perquè l’OVIM no ofereix acompanyament personalitzat ni una resposta individual a cada cas registrat. Les situacions de violència institucional masclista rebudes s’aborden, únicament, de manera col·lectiva amb l’objectiu d’obtenir dades i fer pressió col·lectiva cap a les diferents institucions públiques. 

L’Observatori de Violències Institucionals Masclistes pretén ser un referent de les violències institucionals masclistes en el territori espanyol i estar en aliança estratègica amb altres observatoris estatals i internacionals, així com ser un espai d’interlocució amb els poders públics i mitjans de comunicació.

- Publicitat -