Pau al Iemen?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El Govern del Iemen i els separatistes del sud del país han signat aquest dimarts un acord a Riad que posa fi a una disputa que va arribar a enfrontar-los el darrer estiu, tal com ha anunciat el príncep hereu saudita.

El príncep de l’Aràbia Saudita Mohamed bin Salman ha ressaltat que l’acord signat entre l’executiu i els separatistes meridionals és “un pas cap a una solució política per acabar amb la guerra al Iemen”, segons informa la cadena Al-Arabiya.

L’agost passat, les forces del Consell de Transició del Sud (CTS), que aglutinen els separatistes i compten amb el suport dels Emirats Àrabs Units(EAU), van ocupar la ciutat d’Aden, on té la seva seu el Govern reconegut internacionalment.

Fins llavors, les forces separatistes formaven part de la coalició que dona suport a l’executiu d’Abdo Rabbu Mansur Hadi en la seva lluita contra els rebels houthis, amb el suprort de l’Iran i que controlen bona part del país, inclosa Sanà, la capital.

En virtut de l’acord, segons la cadena saudita, el Govern reconegut internacionalment tornarà a Aden en un termini de set dies i es crearà un nou executiu amb una representació igualitària del nord i el sud del país. Així mateix, preveu l’unificació de totes les forces militars sota el paraigua dels ministeris d’Interior i Defensa.

Entre els assistents en l’acte hi ha, a més de l’hereu saudita, el president iemenita i el príncep hereu emiratí, Mohammed bin Zayed. En representació dels separatistes ha estat el president del CTS, Aidarus al-Zubaidi.

L’enviat de l’ONU al Iemen, Martin Griffiths, ha felicitat el Govern i el CTS per l’acord. “És un pas important per als nostres esforços col·lectius de cara a una solució pacífica al conflicte del Iemen”, ha subratllat en un comunicat.

- Publicitat -

En opinió de l’enviat de l’ONU, “escoltar els actors del sud és important per als esforços polítics amb vista a aconseguir la pau al país”. “Espero que aquest acord reforci l’estabilitat a Aden i a les províncies limítrofes i millori les vides dels ciutadans”, ha afegit, i ha agrait a l’Aràbia Saudita la mediació.

- Publicitat -