Divendres 10 Abril, 2020

I…què envaïm ara, valencians?

Més llegits

Simón tomba les previsions de Sanitat

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha celebrat que el nombre d'hospitalitzats...

No és cap guerra

No és difícil deduir que entre els guionistes de la Moncloa deu haver molts entusiastes de les pel·lícules americanes...

L’OMS posa Espanya d’exemple de “terrible experiència”

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat als països europeus que prenguin nota de la "terrible experiència" que...

Vergés li toca el crostó a Sánchez

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest dijous que "els festius, la mona i...

Ecologia feixista: el perill d’idealitzar la natura

Escombro l'últim racó de pols de la casa però un color insòlit m'atura. Sacsejo el cap i apropo el...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Ara que els valencians hem recuperat l’orgull i som cada dia més poble (la fi de la hipoteca reputacional, com diuen alguns amics) crec que ha arribat un bon moment per ampliar els nostres horitzons i no permetre que el curt termini ens impedisca mirar cap al futur més llunyà amb un projecte sòlid, estable, alegre i propositiu. Fa uns anys, el cineasta Michael Moore va llançar un documental titulat Where to Invade Next, on, intel·ligentment, recorria el món buscant idees i propostes que feren dels diversos Estats i pobles del món un referent polític, cultural, laboral o científic, amb la finalitat d’importar-les. Jo, que tinc la sort de poder viure uns mesos a l’Argentina i viatjar per Amèrica Llatina, també vull fer la millor aportació possible per recollir noves idees i plantar la nostra senyera pels racons que un dia van habitar personatges tan mediatitzats com Evita Perón, Simón Bolívar, Frida Kahlo o els milers de refugiats que fugiren de la misèria i repressió franquista.

Front una conjuntura adversa i una restauració de l’ordre polític del 78 a l’Estat espanyol, del bipartidisme i d’un PSOE amb por dels mercats financers i la CEOE i un Podem convertit en una nova versió d’Esquerra Unida, el País Valencià té l’oportunitat de ser el far de l’esquerra europea conjuntament amb Portugal i demostrar valentia i coratge. Una oportunitat que, sens dubte, ha de permetre repensar els territoris que habitem i fer-los més justos socialment, més verds, més participatius, més cultes (i empoderats), més integradors i capaços d’assolir reptes tan importants com la gestió de coneixements, la intel·ligència artificial o la construcció d’un model alternatiu on tots i totes puguen sentir-se millor i ser més feliços.

Qüestions com l’elaboració participativa i consensuada de lleis, la gestió del patrimoni cultural, la mobilitat, el foment de la lectura, polítiques per promoure el cinema d’un territori concret o l’el·laboració de lleis de premsa que equilibren les forçes en la balança entre el periodisme honest des de baix i el periodisme pagat per les grans elits seran alguns dels temes que tractaré en aquesta aventura per capítols en què anem a capbussar-nos. Des del cor de l’Argentina i amb molt d’amor intentaré aportar idees per construir el País Valencià que volem, eminentment des d’una perspectiva cultural, però sense oblidar les (necessàries) implicacions polítiques que té la cultura, i l’horitzó cultural que es genera.

Altrament, la meua sèrie de peces ens servirà a totes per deconstruir la nostra ment i la nostra idea preconcebuda d’Amèrica Llatina, plena d’estereotips i d’idees errònies i fomentada sempre des dels mass media, el contingut audiovisual que consumim, la publicitat i certa influència colonial en la història que ens ensenyen als nostres centres educatius. Quan facen més interessants les explicacions, facilitaré vídeos i acompanyaré aquest projecte del coneixement i la saviesa de professors, activistes i alguns dels protagonistes d’aquestos canvis graduals que han canviat la manera de viure, pensar i actuar de moltíssimes persones ací, a més de 10000 quilòmetres des d’on em llegiu.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Llibreries Obertes i Parlem impulsaran una campanya publicitària de suport a les llibreries per Sant Jordi

La campanya Llibreries Obertes ha arribat a un acord amb l'empresa de telecomunicacions Parlem per engegar una acció de difusió i publicitat de cara...

El Gobierno posa fi al confinament total “sense aval científic”

El president del Govern, Quim Torra, ha acusat aquest dijous al Govern central de Pedro Sánchez de preveure que acabi el confinament total la...

Vergés li toca el crostó a Sánchez

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest dijous que "els festius, la mona i les celebracions no poden marcar...

Sánchez aixeca el confinament total dilluns però ampliarà l’estat d’alarma fins maig

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut aquest dijous que caldrà ampliar l'estat d'alarma actual -que finalitza el 26 d'abril- com...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca