El valencià a la societat: present, passat i futur (FOTOGALERIA)

El passat 28 de juny vam celebrar una jornada sobre el valencià i la seua presència a la societat, que vam organitzat conjuntament amb la Plataforma per la Llengua al País Valencià, la Plataforma pel Dret a Decidir i Joves pel Dret a Decidir. L’event va consistir en un debat amb Emma Tomàs (valentúber del canal #Diàlegs), Toni Infante (Decidim), Idoia Arreaza (politòloga) i Jordi Sarrión i Carbonell (director d’aquesta casa); a més a més, va estar moderat per Zahia Guidoum (Plataforma per la Llengua). Aquesta fotogaleria és cortesia del fotògraf Chi-Hua Salinas Sung. Compartim aquesta peça del diari València Extra parlant de l’acte i el text que va ser publicat al web de Plataforma per la Llengua al País Valencià.

“Hi ha motius per a ser positius. Tots els qui som ací, aquesta vesprada d’estiu, hi som perquè volem treballar per la nostra llengua”. Així responia Toni Infante, un dels ponents de la jornada, a un assistent que demanava “menys automartiri i més positivitat” en relació amb el valencià.

En l’acte va participar la politòloga Idoia Arreaza, qui va explicar la relació dels partits polítics amb el valencià, i concretament a través del contingut dels programes electorals; el director i fundador de la Revista Mirall País Valencià, Jordi S i Carbonell, qui va posar l’accent en la necessitat de fer xarxa per a treballar per la nostra llengua; Emma Tomàs, creadora de l’espai Diàlegs, va exposar les seues experiències de discriminació lingüística com a valencianoparlant al cap i casal; i finalment, Toni Infante, coordinador de la Plataforma pel Dret a Decidir, va fer un repàs històric de la situació del valencià i reclamà la necessitat de fer de la lluita del valencià una lluita pels drets de les persones i per a assolir més compromís dels polítics per tal de dotar la nostra llengua d’un marc legal que la protegisca.

El debat fou viu i intens, des de denúncies de discriminació lingüística a la Universitat de València fins a la necessària reflexió de nouvinguts que expressaven la seua frustració quan, en intentar parlar en valencià, valencianoparlants els contestaven en castellà, passant per la gran pregunta “què podem fer per a protegir i promoure el valencià?”.

El cantautor Jonatan Penalba potser donava una pista abans de delectar els assistents amb cançons del seu últim disc: “som ací perquè per a aquesta causa sempre hem de ser-hi”. Un compromís personal de parlar en valencià, una organització social per a defensar-lo i un compromís polític per a crear el marc legislatiu que garantisca els drets dels valencianoparlants són, entre d’altres, accions que cal fer en l’àmbit individual i col·lectiu per tal de garantir la supervivència de la nostra llengua.

- Publicitat -

Per aquest motiu, la Plataforma per la Llengua fa ja 25 anys que treballa per la defensa del valencià, organitzant activitats i campanyes a fi que, cada dia més, el valencià siga la llengua comuna i de cohesió social.

- Publicitat -

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Els més llegits

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca