Brussel·les diu que ara toca als 27 decidir amb “calma i reflexió” si atorguen a May una altra pròrroga del Brexit

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Brussel·les manté la prudència i afirma que ara toca als líders dels 27 decidir amb “calma i reflexió” si atorguen o no a Theresa May un segon ajornament del Brexit, com ha demanat la primera ministra britànica. Així ho ha apuntat aquest dimecres el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, hores abans de l’inici de la cimera que reunirà els caps d’estat i de govern de la UE a la capital belga. “És el moment, és el dia per als líders dels 27 decidir com respondran a la carta de la primera ministra britànica després d’escoltar-la”, ha indicat. Schinas ha recordat que la pròrroga l’ha demanat el Regne Unit i que ara pertoca a la UE decidir de forma “calmada i reflexiva” sobre la petició.
En paral·lel, l’executiu comunitari ha ofert aquest dimecres “orientacions pràctiques” als estats per coordinar-se davant l’escenari d’un Brexit sense acord. Les orientacions s’han presentat en cinc àrees diferents: residència i seguretat social, protecció de dades, medicina, cooperació policial i judicial i pesca.

L’objectiu, segons la Comissió Europea, és “garantir una transposició de les mesures de contingència en el cas que el Regne Unit hagi d’abandonar la UE sense un acord el 12 d’abril o en una data posterior”. El portaveu grec ha insistit que un Brexit desordenat no és “desitjable” i “causaria problemes”. Amb tot, ha afegit, la UE està “preparada” i no l’espanta la possibilitat d’una sortida caòtica del Regne Unit.

Segon ajornament del Brexit

La primera ministra britànica Theresa May va demanar la setmana passada a la Unió Europea un segon ajornament del Brexit fins al 30 de juny.

Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Donald Tusk té la intenció de proposar als 27 governs de la UE que concedeixin una pròrroga “flexible” de 12 mesos a Londres amb la possibilitat d’escurçar-la si el parlament britànic aprova l’Acord de Retirada abans.

Si els líders dels 27 no concedeixen una pròrroga a May ni es troba una sortida a l’actual impàs, el Regne Unit sortirà del club europeu aquest mateix divendres 12 d’abril.

- Publicitat -