Madrid és econòmicament potent no perquè produeixi, sinó perquè decideix

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Fa ja tres anys que vaig escriure un article on parlava de les diferències econòmiques entre Madrid i Catalunya, en el qual vaig fer la polèmica afirmació que:

“ Madrid és rica perquè extreu i gestiona la riquesa que produeixen altres, perquè és la capital d’un Estat captiu de monopolis públics i oligopolis privats, res més. A diferència de Catalunya, que produeix (té indústria), ven (exporta) i atreu (té turisme).”

Amb la següent imatge amb dades econòmiques:

Ha arribat el moment de complementar aquesta informació amb més i més dades que confirmen la situació actual. Atenció perquè les dades són força alarmants. Es farà un petit anàlisi amb indicadors clau en diferents sector per veure com d’inflat està el PIB de Madrid per no ser un centre de producció sinó de decisió.

Avui en dia, el PIB de Madrid i Catalunya segueix sent en % sobre Espanya molt similar a la situació del 2015. Actualment (dades de 2017) Madrid representa el 18,9% del PIB d’Espanya i Catalunya el 19,2%.

Si comparem per branques d’activitat econòmica observem que Catalunya destaca en indústria manufacturera principalment, mentre que Madrid destaca per tenir un pes important en informació i comunicacions i activitat professionals, científiques i tècniques.

- Publicitat -

De fet, Madrid té un pes rellevant en aquestes dues activitats econòmiques perquè les ha centralitzat. Mentre a Catalunya aquestes activitats representen sobre el conjunt el 17,9% en informació i comunicacions i el 20,9% en activitats professionals, científiques i tècniques, % molt similar al seu PIB (19,2%). Madrid concentra el 47,5% i el 34,0% de les respectives branques d’activitat. És a dir, la resta d’Espanya (sense Madrid ni Catalunya), representa el 61,9% de l’economia però només concentra el 34,5% i el 45,1% de les activitats relacionades amb la informació i la comunicació i les professionals, científiques i tècniques respectivament. Madrid ja ha extret bona part de l’activitat econòmica de la resta d’Espanya d’aquestes activitats, encara que Catalunya resisteix.

El motiu pel qual Madrid lidera en Informació i Comunicació és perquè aglutina les empreses més grans, entre les quals, es troben: Telefónica, Orange, Vodafone, Indra, RTVE, Xfera Móviles, Accenture, Atresmedia, Mediaset i IBM España, fins a més de 8.000 empreses amb una facturació de més de 58 mil milions d’€. En canvi, Catalunya, amb un % més similar al seu PIB, només concentra unes 5.000 empreses amb una facturació total de quasi 10 mil milions d’€, entre les que destaquen empreses més modestes comparativament amb Madrid com: Mediapro, la CCMA, T Systems, Editorial Planeta, Cinesa o CFT Consulting.  

Catalunya no lidera en manufactures per tenir les grans corporacions concentrades, sinó perquè a més té una xarxa de petites i mitjanes empreses industrials gran. A Madrid només hi ha poc més de 8.000 empreses industrials, mentre que a Catalunya aquesta xifra és més del doble. Sí que és cert, que Madrid té empreses importants com FORD, Iveco, Michelín, CEMEX o Mahou, com Catalunya té SEAT, NISSAN, Nestlé, Basf, Bayer, Puig, Novartis, CELSA o Casa Tarradellas, però la diferència industrial és que mentre Madrid concentra grans empreses industrials i cap xarxa, Catalunya té una xarxa industrial consolidada a més de les seves grans empreses industrials.

Ara bé, el PIB de Madrid no rau només en el centralisme de les empreses de comunicació, si mirem la resta de sectors, la diferència entre la producció, el PIB i la concentració de grans empreses segueix sent un escàndol.

Com tots sabem, Madrid és la seu de les grans empreses energètiques, però és ben cert que intuïm que Madrid no produeix electricitat. De fet, Madrid produeix només el 0,5% de tota l’electricitat d’Espanya però concentra el 16,1% del PIB de les indústries energètiques, d’aigua i residus. La xifra és encara més elevada quan mirem les 50 empreses més grans de tota Espanya del sector: el 58,1% de la facturació de totes aquestes la imputen a Madrid. Madrid no produeix electricitat però la facturació de les grans empreses es fa a Madrid.

Si mirem les dades de comerç, hostaleria i transport ens trobem el següent:

Madrid produeix el 8,8% dels béns, ja sigui de consum intern o exportació, representa el 10,2% de la despesa turística de tot l’Estat però el pes del seu PIB comercial és del 19,2%. En l’únic que destaca Madrid és en transport, com per exemple en transport aeri (21,4%). Ara bé, qui gestiona els transport a tota Espanya? Bingo, empreses públiques com AENA i RENFE. La situació és més alarmant quan consultem les 50 principals empreses de transport d’Espanya, on imputen la seva facturació? Tornem a fer Bingo, a Madrid el 64,0%.

Si tornem a mirar les dades industrials, malgrat que Madrid no destaca per un pes important, quan ho comparem amb la producció real, la situació torna a ser força cridanera.

Madrid té una producció industrial sobre Espanya del 6,9%, el seu PIB s’eleva al 9,8% però la facturació de les 50 grans empreses d’Espanya de la indústria es produeix majoritàriament a Madrid.

I pel que fa a la construcció, la situació és similar. Madrid només representa, per exemple, el 12,7% de llicències d’obra, però el seu PIB de la construcció és el 14,9% del total d’Espanya, mentre que el 67,5% de la facturació de les principals empreses de l’Estat es fa a Madrid.

Les dades no deixen marge per pensar diferent a què Madrid deu el seu pes econòmic a ser un centre decisor, de grans empreses dependents del poder central, però no per ser un centre productiu, comercial i atractiu. Destaca especialment en aquells sectors que té centralitzats, com informació i comunicació i transports, i el seu pes econòmic està inflat en la resta perquè concentra la seu de les grans empreses, no perquè sigui un grans centre de producció industrial ni la regió més turística de l’Estat.

- Publicitat -