Manuel

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La sort d’haver nascut als anys vuitanta és que vaig poder crèixer veient tot de sèries britàniques per TV3. Una de les que més m’agradava era Hotel Fawlty (Fawlty Towers en la versió de la BBC), una sèrie ambientada en un hotelet rural de l’Anglaterra dels setanta, tot amanit amb la salsa dels Monty Python. En aquest esbojarrat hotelet una de les estrelles era Manuel, un simpàtic mexicà a qui li passaven tot de coses al haver de viure en una societat que llavors era tan diferent de la seva.

Però tot això era una mentira. Anys després em vaig enterar que qui jo creia que era mèxica en veritat era Manuel de Barcelona i, a més, era interpretat per un actor alemany. En això TV3 sí que ens va manipular a fons. Es veu que des de TV3 no es podia permetre (ni per TVE que va fer una cosa semblant) que un català fos la riota a un altre país. Tot un cas paradigmàtic de provincianisme i de baixa autoestima.

30 anys després ens torna a arribar un Manuel des de fora, però aquest cop arriba des de França, no des del Regne Unit. El dimarts el francès Manuel Valls es presentava com a nou alcaldable de la marca blanca de Ciutadans a Barcelona. Es diu que té el suport de bona part de la burgesia funcionarial que ens va deixar el franquisme i l’espanyolisme més tronat i carajillero de Josep Ramon Bosch i companyia.

A Valls ens el venen com la quintaessència de la modernitat, del liberalisme, de l’europeisme i de totes les coses bones que ens poden passar. Però tal com passava amb el Manuel de Fawlty Towers la imatge que ens arriba de Valls no és la mateixa que la que es té al seu país d’origen… Allà se’l recorda per haver augmentat els impostos, per haver creat 500.000 aturats més, per haver expulsat 10.000 gitanos o haver detingut una nena gitana per deportar-la mentre aquesta era d’excursió amb la seva escola… Per no dir res de com amcron va dir en públic que Valls era un traidor a Hollande o com segons les enquestes és la tercera persona pitjor valorada a frança pel darrera de Marine Le Pen i la supremacista Nadine Morano.

- Publicitat -

Alguns diran que menystenim Valls, però no, sabem que pot fer mal perquè té molts diners i molt poder mediàtic al darrera, però en cap cas l’hem d’encimbellar a quotes on els seus propis conciutadans francesos el van voler encimbellar ni per sort. Calibrem a la gent per la seva justa valua i no els hi  fem la feina gratis als que ens voldrien veure desaparèixer.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca