Sabies que la prohibició de jugar a pilota a València va durar 600 anys?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Aquesta peça va ser publicada a la revista temàtica de pilota valenciana Pilota Viu (). Des de Pilota Viu i Mirall València hem arribat a un acord per a què algunes de les seues entrevistes i peces destacades puguen estar a l’abast de tots i totes vosaltres. Tenim la sort de poder viure el i aquesta cultura, aquestes arrels i aquesta llengua progressaran gràcies als valencians o no progressaran. Des de Mirall País Valencià apostem fermament pel nostre esport, i no hi ha res més nostre que la pilota. És el moment de donar-nos veu els uns als altres. Com deia Berri Txarrak , “sols el poble salva al poble”.

A la ciutat de València hi havia una prohibició de jugar a pilota des del 1391 i que no va ser derogada fins al 1991. Tal com explica Víctor Iñúrria en un article publicat a PilotaViu, el 14 de juny del 1391 els “honrats justícies jurats e prohomes Consellers de la Ciutat de València” van prohibir jugar a pilota “arruladissa” pels carrers de València.

Iñúrria, expresident de la Federació de Pilota Valenciana i gran amant del nostre esport, explica en l’article que l’any 1991 va tindre una conversació personal amb Clementina Ródenas, aleshores alcaldessa de València, sobre l’oportunitat de derogar esta prohibició sobre la pilota, ja que ningú se n’havia fet mai càrrec.

Amb la publicació del Ban per a derogar esta prohibició, es va aprofitar per a declarar el 14 de juny Dia de la Pilota, tot i que en els últims anys la Federació de Pilota Valenciana ha cregut oportú celebrar este dia al mes de setembre.

El Ban de prohibició del 14 de juny de 1391 deia així:Del joc de pilota.- Ara escolteu que us fan saber els honrats Justícies Jurats i prohomes Consellers de la Ciutat, que el Consell d’aquella, ja que del fet del joc després escrit en seguien diverses blasfèmies en ofensa de Nostre Senyor Déu i dels Sants i diverses injúries de paraula i de fet a les gents anants i estants pels carrers i places de dita Ciutat, novellament s’ha establert i prohibit que cap persona privada o estranya de qualsevol estament, condició o llei que siga d’edat superior a deu anys no gose ni presumixca jugar dins dels murs de la dita Ciutat al joc de “pilota arruladiça sota pena de vint moravatins d’or per cada vegada que ho faça. I si hi haguera algú que la dita pena no puga pagar, serà empresonat i correrà per la ciutat amb açots, sense cap gràcia ni remei. I de les dites penes o part d’elles no siga ni puga ésser feta remissió ni composició.