El vot independentista depèn de la renda?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Es diu que la independència és una qüestió de burgesos, de persones amb molts ingressos familiars, mentre que els contraris a la independència són classe treballadora, amb ingressos més baixos. Per reforçar aquesta afirmació és força freqüent utilitzar les dades que proporciona el Centre d’Estudis d’Opinió que mostren el següent:

gràfic1

Una clara però no gaire forta evolució de menys a més ingressos per llar amb un evolució igualment creixent de l’independentisme. L’independentisme és quasi doble entre els que tenen més de 3.000€ mensual per llar que entre els que tenen menys de 1.000€ mensuals. Ara bé, aquestes dades d’enquesta tenen un problema fonamental i és que la mostra no pot arribar a cobrir els extrems, sobretot l’extrem més ric.

Quan analitzem les dades que ens facilita Idescat sobre Renda Familiar Disponible Bruta amb el % de vot independentista que va haver-hi a les eleccions del 2015 a Junts pel Sí i la CUP trobem el següent:

gràfic2

La relació com es podia veure amb les dades del CEO no és forta i a més, tenim les dades de renda de les zones amb més renda familiar, així ens completa la informació observada a l’enquesta.

El que s’observa és que no existeix una relació forta, però hi ha una tendència decreixent a mesura que disminueix al renda, malgrat això, quan mirem els municipis amb rendes mitjanes, observem que la disparitat és enorme, hi ha de tot i només creix per zones urbanes amb classes mitjanes consolidades. La qüestió és que quan arribem a barris amb més presència de rendes exageradament altes trobem que l’independentisme torna a baixar de forma molt considerable.

- Publicitat -

En aquest sentit, no poder determinar que l’independentisme depengui de la renda familiar, ara bé, sí que es pot establir que l’independentisme és format per molt majoritàriament classes mitjanes i treballadores, en canvi, els contraris a la independència, malgrat també ser classe mitjana i treballadora majoritàriament, entre aquests, existeix una presència major de classe deprimida amb recursos i estudis molt baixos i una classe benestant rica que no forma part ni de la classe mitjana ni de la classe treballadora, sinó que té a veure amb aquella que obté les rendes de l’explotació del capital, ja sigui patrimonial o empresarial, és a dir, la burgesia.

Per acabar, per observar el problema de les enquestes amb la renda i la confusió de moltes conclusions que se’n deriven, té a veure amb la següent imatge:

gràfic3

Amb una enquesta com la del CEO només tenim la fotografia que ens mostra en gràfic anterior. Amb aquest gràfic també podríem concloure que a més renda més independentisme. La realitat és que s’obvia molt sovint la poca relació que existeix i que en una enquesta molt probablement ens manca informació d’una classe social que no sol sortir reflectida: la veritable alta burgesia, que té unes rendes molt més elevades i que viu en unes zones molt concretes de Catalunya de forma majoritària.

- Publicitat -