Trump i la retirada dels Estats Units del TPP

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Adéu al “desastre potencial per al nostre país”. Així qualificava el president electe dels Estats Units, Donald Trump el Tractat Comercial amb el Pacífic (TPP), en un vídeo que ha difós a través de les xarxes socials. Tump ha arribat a la Casa Blanca amb la promesa d’”Amèrica primer” i aquest fet, segons l’empresari novaiorquès, passa per abandonar el TPP i negociar nous pactes bilaterals esquivant així els grans tractats.

El TPP, firmat l’any 2015, estableix un marc de lliure comerç entre 12 països entre els quals es troba Japó. De fet, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, s’ha afanyat a dir que el TPP sense els Estats Units “no tindria sentit”. Aquest gir proteccionista dels EUA en les darreres eleccions no és exclusiu de Trump. Sense anar més lluny, la candidata demòcrata Hilary Clinton també tenia intenció de revisar el TPP, segons indicava el seu programa electoral. L’objectiu de Trump però, no només se centra en el TPP, també vol renegociar l’acord amb Mèxic i el Canadà (NAFTA, per les seves sigles en anglès), ja que segons el president republicà són “un destructor de llocs de treball”.

Per l’analista del Washington Monthly, Anne Kim, “l’impacte del TPP és més gran en termes econòmics, però qualsevol moviment tindria enormes conseqüències”, explicava a Mirall, “la modificació de l’acord amb Mèxic i el Canadà faria retrocedir el que fins ara ha estat una relació comercial exitosa amb els nostres veïns més propers mentre que la cancel·lació del TPP causaria un dany irreparable en les nostres relacions estratègiques i avantatges que tenim en un mercat emergent com és el Pacífic”, argumentava. Kim considera que seria un error ja que significaria “cedir el nostre paper de lideratge dins la regió, com per exemple, a la Xina”.

- Publicitat -

“L’impacte del TPP és més gran en termes econòmics, però qualsevol moviment tindria enormes conseqüències”

“Hi ha molt d’escepticisme sobre els acords comercials i això és símptoma de la sensació que té la població, molts creuen que es va negociar per les elits per afavorir a les mateixes elits”, comentava l’editora del centre de recerca Trade Visas, Andrea Durkin “quan s’han fet enquestes sobre el TPP, més del 70% afirmen no saber gran cosa sobre aquest tractat, així que és força provable que Trump guanyés per aquestes promeses però sí per tornar a Amèrica a la posició que tenia als anys 80”.

“Més del 70% de la població nord-americana afirma no saber gran cosa sobre el TPP”

Malgrat que el president republicà hagi assegurat durant la campanya la retirada d’Estats Units del TPP i del NAFTA, no és la primera elecció presidencial en que es fan aquestes promeses “Trump va qualificar aquests acords com a ‘injustos’ per als nord-americans i potser haurà de corregir aquesta percepció”, assegurava l’experta en comerç internacional, “el lideratge econòmic global ha estat una característica dominant dels valors nord-americans des de la nostra creació tot i els atacs de proteccionisme i la retòrica aïllacionista”. Dunkin no es mostra gaire convençuda però amb les paraules de Trump “ha deixat força clar que estava disposat a fer qualsevol cosa per guanyar les eleccions, i de fet, no ha mostrar interès en cap àrea específica de polític”, i afegeix que “dissenyar les relacions comercials dels Estats Units serà una mica més difícil que escriure un twit amb enginy”.  

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca