Els subsaharians de Catalunya lluiten contra l’Ebola a Guinea

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Més de quatre cents quilos d´ajuda humanitària han estat enviats des de la ciutat de Barcelona fins a Conakry, la capital del país, per tal de dispensar-los als indrets a on més es necessita. Un cop superades les desavinences burocràtiques entre institucions, les més de vint associacions catalanes formades per residents provinents de l´Àfrica subsahariana han finançat el trasllat de guants, mascarelles, peücs quirúrgics, benes i altres eines hospitalàries necessàries a l´hospital de la capital guineana.

Tot i que la malària segueix essent el primer problema de salut pública a la República de Guinea Conakry i la principal causa de morts en els hospitals, segons la Organització Mundial de la Salut, l’ebola ha interromput la xifra en les darreres setmanes amb més de tres mil morts a Conatry.

Davant d´aquesta situació caòtica de salut pública que engloba a la població africana de Guinea, Sierra Leona, Libèria i Nigèria, les mobilitzacions humanitàries per solucionar el problema no es queden només a mans de les grans organitzacions internacionals. El responsable de la idea solidària impulsada a Catalunya la porta a terme el responsable d´acció social de l´Espai Afrocatalà de la Fundació Nous Catalans, Fodé Diakité en cooperació amb les associacions catalanes representatives de la comunitat guineana i altres països d´Àfrica subsahariana. Un home amenaçat de mort que ha pres l´alarma d´ajuda humanitària a contracorrent. Des del març d´aquest any, al anunciar-se l´expansió del virus febril a Guinea, des de Sierra Leona, Fodé Diakité es va posar en marxa mobilitzant a tota la comunitat subsahariana que viu a Catalunya. Des d´aleshores, els ha costat moure´s per les corredisses institucionals que bloquejaven la cooperació. L´ambaixador en funcions de Guinea a l´estat espanyol, Federic Kollier, durant l´any 2013, havia demanat als representants guineans que viuen a Catalunya propostes sobre qui podria ser el futur cónsul a la capital catalana, però no obstant, els negava qualsevol proposició o les propostes mai no arribaven al despatx del diplomàtic. A mig camí de la participació civil del guineans amb el seu ambaixador, enguany va estendre´s el virus de l´ebola al país vingut des de Sierra Leona. Fodé Diakité recolzat per les vint-i-set associacions catalanes formades per ciutadans d´origen subsaharià, va reunir els diners suficients per pagar el trasllat de l´ajuda humanitària. Una ajuda que va iniciar-se amb la disponibilitat que va prestar la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya envers aquesta crida de socors humanitari. El Banc de Sang i Teixits i l´Hospital de Sabadell del Parc Taulí han ofert material sanitari a disposició del Ministeri de Salut Pública de Guinea gràcies a la Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el vis-i-plau de les institucions catalanes corresponents, un conseller de l´ambaixador i el suport de l´oposició del govern guineà. El principal rival de l´oposició, Sidya Touré va respondre a la voluntat de la comunitat estrangera guineana que s´ha replegat per ajudar al seu país des de Catalunya. Una comunitat que supera les quatre mil vuit-centes persones vivint al territori català.

A hores d´ara, l´ambaixador de Guinea Conatry a l´estat espanyol, “ es troba suspès en funcions per no fer la seva tasca, bloquejar la participació política dels seus compatriotes i oprimir la llibertat d´expressió dels guineans que critiquen la seva opacitat laboral des de Catalunya al món”, assegura F. Diakité.

La propera iniciativa solidària és fer arribar una ambulància a Conatry. Un vehicle sanitari que disposi dels recursos necessaris per atendre a les persones infectades pel virus de l´ebola i que viuen als indrets rurals lluny de l´hospital de la capital i que no poden desplaçar-se. Una idea en tràmit que torna a engegar el govern de la Generalitat amb el suport de les institucions internacionals que es troben treballant a Conatry en aquests moments. L´ambulància es preveu que arribi a Conatry aquest mes d´octubre.

DONAR