La plaga, sorpresa als Premis Gaudí 2014

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Una pel·lícula petita ha estat la gran triomfadora de la gal·la dels Premis Gaudí d’enguany. Malgrat enfrontar-se a títols comercials com Barcelona nit d’estiu o Fill de Caín, l’acadèmia catalana del cinema ha destacat i premiat l’esforç de la jove directora Neus Ballús al capdavant d’un projecte rodat amb pocs mitjans i protagonitzat per personatges reals.

Los últimos días, un èxit

Per contra, títols que d’entrada comptaven amb força més opcions d’endur-se una bona colla d’estatuetes han passat desapercebuts. És el cas de Fill de Caín, del tarragoní Jesús Monllaó. En canvi, Tots volem el millor per a ella és l’obra que ha consagrat la seva directora, Mar Coll, i sí que ha rebut diverses distincions (Clara Segura i Nora Navas han estat guardonades). Amb tot, el títol més premiat ha estat Los últimos días, dels germans Pastor. Es tracta d’un sòlid thriller amb una estètica cuidadíssima i la presència de Quim Gutiérrez.

L’èxit de La plaga en circuits menors internacionals ens indica que la cinematografia catalana té possibilitats de fer-se un nom al panorama global. De fet, la bona repercussió que les pel·lícules catalanes tenen a l’estranger ha estat precisament l’eix del discurs de la presidenta de l’acadèmia, Isona Passola. La realitzadora i productora ha assegurat que “un Estat necessita el cinema per donar-se a conèixer i créixer” i ha lamentat que TV3 no hagi retransmès la cerimònia per la vaga dels seus treballadors. “Han comès un error”, ha subratllat. Curiosament, no ha dedicat cap retret a la classe política que l’ha escoltada des de platea i que, potser, tan sols potser, té quelcom a veure amb el fet que el personal de la televisió pública hagi aturat la seva feina.

Julieta Serrano, homenatjada

Així, ha estat la Xarxa de televisions locals la responsable de l’emissió de la festa. Àngel Llàcer ha estat el carregós presentador de la gal·la, que malgrat pretendre ser ràpida ha acabat sent feixuga. El moment emotiu de la nit l’ha protagonitzat l’actriu Julieta Serrano, que ha rebut un Gaudí honorífic per la seva trajectòria. Instants després, un combatiu José Sacristán (millor actor per El muerto y ser feliz) ha animat el públic a “seguir lluitant units” per combatre els enemics de la cultura i l’intèrpret Eduard Fernández ha recordat el malaguanyat Philip Seymour Hoffman.

- Publicitat -

El que queda clar és que el cinema segueix lluitant per sobreviure, però que l’esforç i el talent dels nostres cineastes són la millor manera de plantar cara a l’estupidesa del gestors estatals de la cultura.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca