Dimecres 27 Maig, 2020

Desunits… perdran!

Més llegits

El Parlament podrà investir a distància

JxCat, ERC i la CUP tiraran endavant conjuntament la reforma del reglament del Parlament després que aquest dilluns s'hagi...

El 80% de les farmàcies han atès persones amb símptomes de covid-19 que no havien pogut accedir als serveis de salut

Més del 80% de les farmàcies catalanes han atès persones amb símptomes de la malaltia covid-19 que no havien...

Les farmacèutiques van rebutjar treballar en la preparació contra epidèmies el 2017

L'ONG Corporate Europe Observatory assegura que el lobby de les farmacèutiques va rebutjar el 2017 una proposta de la...

Poliamor al Botànic i política Tinder

L’estructura de les parelles ha canviat molt al segle XXI i els diferents rols dins d'elles també. Els governs...

Forn destaca la hipocresia de Marlaska amb l’excap de l’operatiu policial de l’1-O

L'exconseller de l'Interior Joaquim Forn ha acusat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, d'actuar contra Diego Pérez de los...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

L’any 2013, Ernest Maragall i el seu partit, Nova Esquerra Catalana, van presentar el manifest Junts a Europa per promoure una candidatura unitària catalanista de cara a les eleccions europees del maig de 2014. “Catalunya nou Estat d’Europa”, n’era el subtítol i s’oferia com una proposta a la ciutadania i als partits polítics de Catalunya per superar l’endèmica divisió del món sobiranista. A més de Maragall, l’aleshores conseller de cultura del govern Mas, el també antic militant del PSC Ferran Mascarell, va afegir-se a la iniciativa. La proposta va aplegar més de 1.000 signatures però no va prosperar, almenys tal com havia estat plantejada, atès que Maragall va concórrer a les eleccions al Parlament Europeu de 2014 com a número dos a la candidatura d’ERC, encapçalada per Josep Maria Terricabras. Tots dos van ser elegits, per bé que l’endemà de les eleccions Maragall va assegurar que a mitja legislatura cediria el seu escó a Jordi Solé, número tres de la llista. Va complir i fins al 2019 Terricabras i Solé són els eurodiputats d’ERC. Cap altre partit va sumar-s’hi a aquella candidatura

Per tant, Maragall es va desdir molt ràpidament de l’esperit del manifest Junts a Europa, el qual deia, literalment, que la “unitat de representació i acció catalanista és, òbviament, compatible amb la llibertat dels europarlamentaris d’incorporar-se al grup parlamentari europeu amb el qual s’identifiquin, des d’on poder defensar els programes i les propostes que responguin a la seva ideologia. La formació de la candidatura serà el reconeixement de la diversitat i el pluralisme de la societat catalana i la defensa de la necessitat de la unió lliure d’un poble per aconseguir un bé comú”. Si Maragall s’hagués mantingut ferm, el liberal Ramon Tremosa hauria hagut de concórrer en una candidatura d’aquest estil. És obvi que no va fer-ho i va ser elegit amb el suport de CDC. Malgrat que ja hi hauria d’estar acostumat, no acabo d’entendre per què el partidisme malmet les bones idees.

Ara, Ernest Maragall ha estat designat per Oriol Junqueras nou candidat d’ERC a les eleccions municipals del 2019, prèvia renúncia d’Alfred Bosch, i el primer que ha declarat és que renuncia a cercar la unitat sobiranista que deia anhelar el 2013. Hauria pogut sortir i reclamar encapçalar una candidatura unitària, com Romeva va encapçalar la coalició Junts pel Sí. Però no ho ha fet. El seu soci en aquell manifest sí que estava disposat a afavorir la unitat. Fins i tot rumia com afavorir una candidatura de ciutat que superi els partits i les fílies i fòbies. En el si d’ERC a Barcelona també hi ha moviment i una mica d’indignació. Xavier Martínez-Gil, l’economista que aspira a batre la voluntat de Junqueras amb una candidatura alternativa a Maragall, va deixar-ho molt clar en apuntar que la marxa d’Alfred Bosch i la “designació” del “Tete” Maragall “no sembla una decisió molt democràtica, sinó presa des d’un despatx sense portes ni finestres”. Patapam. Si el sobiranisme es presenta desunit, perdrà davant la concentració de vot unionista. El més honrat per part de Maragall seria que digués als electors de les seves primàries que refusa la unitat perquè ja no creu en res del que defensava l’any 2013 i que aspira al mateix que aspirava quan era el factòtum del PSC a l’Ajuntament de Barcelona. La cabra avesada a saltar té tendència a tornar-hi. Salta i saltarà.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Rull i Turull asseguren que estan presos per informes manipulats

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dimecres que tota Espanya està construït sobre la base de la seva supervivència com...

El PP escalfa la insubordinació de la Guardia Civil

El vicepresident segon del Govern central, Pablo Iglesias, ha demanat aquest dimecres al secretari general del PP, Teodoro García Egea, que aclareixi si la...

S’acaben les franges horàries i es regularà l’accés a les platges en la fase 2

El govern espanyol ha publicat un decret al Butlletí Oficial de l'Estat que elimina les franges horàries dels nens i dels adults en fase...

L’informe del 8-M de la Guardia Civil accentua el seu caràcter manipulador contra la dissidència

La Guàrdia Civil va alterar la declaració d’un testimoni a l’informe sobre el 8-M que va entregar a la jutgessa que investiga el cas....

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca