Sonia Sierra (Cs): “El 155 era l’única manera de posar en marxa el Parlament”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La diputada de Ciutadans Sonia Sierra assegura que des de la formació taronja es va insistir fins a l’últim moment perquè es convoquessin eleccions abans de proclamar la República i que només van demanar el 155 per anar a les urnes i desbloquejar la situació. Des de Ciutadans creuen en l’autogovern i reclamen una Generalitat funcional.

Com es desencalla la situació actual de bloqueig? 

Tenim una llei electoral que no ens és favorable i és molt injusta. Ni el PP ni el PSOE l’han volgut canviar a escala nacional i els nacionalistes, que per això són més espanyols que ningú, no l’han volgut modificar. Catalunya és l’única comunitat autònoma que no té llei electoral pròpia i no la volen canviar perquè els afavoreix. Tenen una majoria en escons que no es correspon amb una majoria social, ni amb la majoria de vots. Dit això, qui té a les seves mans desbloquejar la situació és el senyor Torrent però ell es dedica més a fer mítings d’ERC i d’advocat de Puigdemont, no està per la tasca de desbloquejar el Parlament.

En aquest sentit, el PP ha insistit molt perquè Ciutadans intentés formar govern. Com ho valoren? 

Crec que insisteixen tant perquè els seus resultats electorals han estat un desastre. Prefereixen parlar d’això que dels 4 diputats que tenen. Fent això, demostren que o bé no se saben el reglament o fan veure que no se’l saben. Ara mateix, Inés Arrimadas no es pot presentar perquè hi ha un candidat presentat pel president del Parlament, i ningú que no sigui la persona presentada es pot presentar.

Veus possible noves eleccions?

Esperem que no hi hagi noves eleccions. No pot ser que els catalans estiguin sense govern, que no es parli de sanitat, ni d’educació, ni de llistes d’espera o dependència i que parlem només de senyors que estan a la presó o a Bèlgica.

El 155 s’ha aplicat de manera correcta? 

Això s’hauria de valorar al Senat, que és qui té la potestat de fer-ho. S’ha de fer una anàlisi en profunditat. Nosaltres vam demanar el 155 única i exclusivament per fer unes eleccions i desbloquejar la situació. El Parlament està tancat des del juliol, no des de l’aplicació del 155. Ens semblava que la manera d’actuar al Parlament era mitjançant unes eleccions i per això volíem el 155. El que diu el BOE és que deixarà d’estar vigent quan hi hagi un govern legítim i legal. Qui està endarrerint que s’aixequi el 155 són els partits separatistes.

“Qui està endarrerint que s’aixequi el 155 són els partits separatistes”

Des de Ciutadans creiem en l’autogovern, volem tenir un autogovern a Catalunya, tenir una generalitat funcional, qui no ho vol són els polítics separatistes. Hi ha una frase del senyor Tardà que diu “a nosaltres el 155 ens aniria de conya”. Ells són els màxims interessats. Arrimadas li va dir a Puigdemont que convoques eleccions i no ho va voler, i el 155 es podria haver evitat. Arrimadas li va demanar fins a l’últim moment. El 155 era l’única manera de posar en marxa el Parlament.

Com creus que ha afectat? 

S’estan dient moltes coses que no són certes. En general, a mi que la gent m’atura pel carrer o al súper, ningú m’ha dit res del 155. El que em pregunta tothom, i són persones de diferents ideologies, és que quan s’acabarà tot això, però no tant en el 155. Penso que en la majoria de les persones no ha afectat sinó que, la gent té ganes d’un govern i que es governi per les preocupacions que tenen els catalans, que són les mateixes que tenen els espanyols: la precarietat, l’atur, les taxes universitàries, els barracons, etc.

No hi ha una llista d’atur per independentistes i pels que no ho són, ni les llistes d’espera ni per la dependència. No hi ha diferenciació. Ni pels barracons, ni pel que fa a la precarietat que afecta especialment als joves. Ciutadans ha presentat una proposició de llei al Congrés per eliminar aquesta precarietat. Tal com estan les coses ara, els joves no poden plantejar-se deixar casa dels pares, plantejar-se una família, tenir fills… el primer que hem de fer és acabar amb els contractes escombraria.

La societat està dividida? 

Hi ha fractura social quan veus per exemple, un escarni a la seu de Ciutadans, de les que es diuen feministes. Fer un escarni a l’únic partit que ha portat una dona com a cap de llista i que, a més a més, és la primera dona en guanyar les eleccions a Catalunya. Crec que aquesta no és la millor manera per lluitar pel feminisme. Barregen feminisme amb les seves qüestions identitàries.

Els diputats de C's Carlos Carrizosa i Sonia Sierra al Parlament / ACN
Els diputats de C’s Carlos Carrizosa i Sonia Sierra al Parlament / ACN

També hi ha divisió quan hi ha cartells que diuen ‘assenyalem-los’ o el negoci de la família d’Albert Rivera pateix agressions. Pensem que s’ha de cosir la societat. Aquesta fractura ve de parlar i de centrar-nos només en el monotema i és el tema amb el qual mai no podrem estar d’acord. Si aparquem aquest tema i ens centrem amb les taxes universitàries, les beques, la precarietat laboral… segurament en això ens podríem posar d’acord perquè ens afecta a tots.

Com es pot cosir una societat amb, com a mínim, 2 milions d’independentistes? 

Conec persones que han estat independentistes tota la vida, quan a la manifestació de l’11-S s’hi podia anar en taxi. Aquestes persones no canviaran. Hi ha un percentatge de la població, elevat, que és independentista i és molt legítim. Després hi ha un altre tant per cent, que davant d’un Estat immobilitzat i unes polítiques del PP, que ha fet el que ha volgut i ha fet autèntics nyaps, davant d’una crisi social, van creure que la sortida d’això era la independència. Aquesta gent són els que amb un Estat reformat, una separació de poders, una justícia que funcioni millor, menys atur estructural i uns partits sense corrupció i sense imputats a les seves llistes, dirien ‘aquí val la pena quedar-se’. Pensem que el que s’ha de fer és millorar la societat, crear un projecte que sigui engrescador, no a partir d’un patriotisme ranci, sinó un patriotisme a partir de valors civils.

“Aquesta fractura ve de parlar i de centrar-nos només en el monotema i és el tema amb el qual mai no podrem estar d’acord”

La gent s’ha de poder sentir orgullosa del país on viu perquè té llibertats, la millor sanitat i la millor educació pública. Aquesta és la manera que la gent es pugui sentir integrada en un projecte.

Creus que l’independentisme se sent enganyat? 

És legítim que tu vulguis la independència, legítim i legal. El que no pots fer és saltar-te les lleis, ni enganyar a tothom com han fet. Han promès suport internacional, que hi hauria finançament, estructures d’Estat i el que hi havia eren paradetes per portar els seus amics amb sous escandalosos, van dir sí a la República i després la suspenen. Després es va prometre que si Puigdemont guanyava les eleccions, vindria. El cas és que ni ha vingut ni ha guanyat les eleccions. En els mítings diuen unes coses i davant del jutge unes altres. Han enganyat i ho segueixen fent. Més d’una vegada, Arrimadas va dir-li a Puigdemont que a ella ningú li vindria a dir que havia enganyat i que a ell li reclamarien allò que havia promès.

Què en penses del moviment d’Anna Gabriel a Suïssa? 

És una bona deixebla de Puigdemont. La CUP va triar Puigdemont per ser president, estan d’acord en saltar-se la llei, en no donar la cara, deixen aquí els seus i marxen per intentar evitar la justícia. Prefereixen fugir a països europeus, monàrquics, una altra que diu que és antisistema i anticapitalista i se’n va al primer país de la llista. Tampoc és un país molt feminista… És curiós.

Com resumiries de manera breu la proposta de Ciutadans per aquesta legislatura? 

Nosaltres el que volem és un govern que governi per tothom, que no se salti les lleis, que tingui com a prioritat el benestar de les persones i que posi als ciutadans al centre de les polítiques. Tenir una bona sanitat pública, uns bons serveis socials, una bona educació de qualitat, pública, amb instal·lacions adequades, perquè és evident que tenim un problema estructural amb els barracons, en tenim més de 1.000. També apostem per llibres de text gratuïts, i una educació trilingüe. És evident que a qualsevol país d’Europa, un alumne que surt del batxillerat té molt bon nivell d’anglès i a Espanya no, i a Catalunya tampoc. És mentida que surtin ben preparats. Considerem que les tres han de ser llengües vehiculars. Amb el tema de l’anglès anem molt tard. Fa molt temps que s’hi hauria d’haver posat remei. I això deixa amb inferioritat de condicions als nostres joves respecte els joves de la resta d’Europa, en un mercat laboral comú.

“Anna Gabriel és una bona deixebla de Puigdemont”

El problema no rau tant en la casella del castellà. El problema és que el PP no ha fet res i les poques coses que ha fet són un nyap. Només cal veure el cas de la LOMCE. Jo no sé quin model té preparat el PP amb la casella, nosaltres considerem que el més modern i el que demanda la població és justament el que tenen a l’escola privada, on fan servir tres llengües vehiculars: català, castellà i anglès o català, castellà i francès o amb l’alemany o italià. Les escoles privades, com a mínim a Barcelona, ho fan servir com a reclam. Crec que és tan evident que, qui hi pot estar en contra? Tots tindríem les mateixes possibilitats. El model català no és un model d’èxit perquè està demostrat que un alumne de Ciutat Vella té 8 vegades més de possibilitats de fracàs escolar que un de Sarrià. Quan hi ha una diferència tan gran, no pot ser un model d’èxit. I em sorprèn que es repeteixin aquests mantres que no se sustenten per enlloc.

Us acusen també de no anar a TV3… 

No sé d’on treuen que no volem anar a TV3. La setmana passada hi vaig ser, Arrimadas va anar al FAQS. He anat al Tot es mou, al Tarda Oberta… gairebé cada setmana hi anava. Per Els Matins també hi he passat. Em remeto únicament a les proves. De vegades, diem que no per un problema d’agenda però som sis persones que de manera freqüent hi anem.

Hi ha qui diu que Ciutadans pot aglutinar el vot del PP però que els votants no són estables però sí transitoris. Com ho treballareu això? 

A les anteriors eleccions ens van dir el mateix, i no només hem consolidat el vot sinó que l’hem incrementat. En el moment que Ciutadans ha començat a treballar amb les institucions, al Parlament i als ajuntaments, la gent ens dóna més confiança. A Podemos li ha passat justament el contrari: va néixer amb molta força i ha anat baixant. D’ells en recordem coses puntuals al Congrés. Nosaltres, per exemple, hem presentat la llei dels autònoms, que és molt important i afecta a molta gent, hem presentat plans a tota Espanya per acabar amb els barracons… la gent veu que fem feina, que no venem fum, som una força realista.

Per què no participeu en la vaga del 8M

Nosaltres donem suport als moviments socials però creiem que la gent ens ha votat no per fer vaga sinó per presentar iniciatives per acabar amb l’escletxa salarial, per aconseguir més permisos de paternitat i de maternitat. Aquesta és la tasca que espera la persona que ens ha votat. Respectem la vaga però no ens adherim al manifest, i menys aquí a Catalunya, on és molt més bèstia perquè acaba parlant de l’1-O i de l’independentisme.

“Crec que les noies d’Arran s’han equivocat i no fan bé la lluita feminista. El feminisme no pot dividir”

Als anys 90, feia articles sobre el feminisme i això no hi té res a veure. El feminisme és una lluita concreta, és la igualtat entre homes i dones, i el feminisme, tal com jo l’entenc és un respecte total i absolut per l’altra dona. Fer un escarni a la Inés, no és feminisme, és la dona que ha guanyat les eleccions a Catalunya, és la primera. Vaig veure a Madrid, a les organitzadores de la vaga, criticar una portada del Jueves que es posava amb la Inés pel tema de la vaga, i van dir ‘ei no, si vol fer vaga que en faci, si no, doncs no’. Per mi això és el feminisme. L’Anna Gabriel, que ha estat una de les persones més insultades, cada vegada que ha rebut una crítica l’he defensat. Puc criticar que vagi a Ginebra però no puc tolerar que sigui criticada per la seva forma de vestir. Això no ho criticaré mai. De fet, la vaig defensar públicament. Si vol tenir fills en tribu, que en tingui. Per mi això també és feminisme. Després, podem discutir entre nosaltres sobre les idees polítiques però mai acceptaré que es posin en la vida privada, seva ni de cap altra dona. Crec que les noies d’Arran s’han equivocat i no fan bé la lluita feminista. El feminisme no pot dividir.