Com ho farà el Govern espanyol per aplicar el 155?

Si el Govern espanyol decideix finalment suspendre l’autonomia, s’haurà d’enfrontar a un seguit de passos. Segons diversos experts consultats, es tractaria d’unes mesures exprés per tal de poder-se aplicar tan aviat com sigui possible. Malgrat tot, consideren “poc probable” que entri en vigor en menys d’una setmana. Però, què necessita exactament l’Executiu de Mariano Rajoy per aplicar l’article 155 de la Constitució?

L’enviament i la recepció de cartes per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont i del president del Govern, Mariano Rajoy, té data de caducitat. Així, el següent pas de l’Executiu espanyol, per tal de poder aplicar l’article 155 de la Constitució i suspendre de facto l’autonomia de Catalunya, seria dirigir-se per escrit al president del Senat, Pío García-Escudero.
Segons indica el mateix reglament del Senat, el text que el Govern central hauria de fer arribar al president de la cambra hauria de ressaltar el contingut i l’abast de les mesures proposades i la justificació conforme l’actual president de la Generalitat està incomplint la llei.

Presentar la documentació

Diversos acadèmics consultats pel directe!cat expliquen que en aquest escrit hi haurien de figurar totes les mesures i propostes que el Govern central vol aplicar sobre Catalunya.
Després de presentar tota la documentació, s’ha de distribuir a la resta de membres de la Mesa i també a la Comissió General de les Comunitats Autònomes. Arribats a aquest punt, seria aquesta comissió que es posaria en contacte amb el president de la Generalitat per demanar-li les “dades i al·legacions pertinents per tal de justificar l’assumpte” i se li donaria l’opció de designar a “una persona que assumís la representació a aquests efectes” del president.

Reunió i aprovació

Una vegada s’hagi parlat amb les dues parts, la Comissió del Senat s’ha de presentar segons el reglament: ha de decidir “si la petició feta pel Govern central amb les condicions o modificacions pertinents procedeix o no”. Cal recordar que el PP té una majoria ben àmplia al Senat, amb la qual cosa superaria aquest tràmit fàcilment.
Finalment s’ha de votar i aprovar al Senat. El reglament assegura que s’atorguen “dos torns a favor i un en contra” de l’aplicació de l’article de vint minuts cada un. També assegura que els portaveus dels diferents grups podrien intervenir. Una vegada finalitzat el debat, es procediria a la votació i caldria la majoria absoluta de senadors.

Què poden fer servir per justificar l’aplicació?

Els diferents experts constaten que la justificació del Govern espanyol per posar en marxa l’article 155 de la constitució seran “algunes mesures de funcionament al marge dels procediments normals”. D’aquesta manera, podrien iniciar-se els tràmits per a suspendre l’autonomia.
“No existeix una aplicació dura o tova”, comentaven i matisaven que “hi ha diferents intensitats de duresa”. “Això dependrà de les mesures que hi incloguin per tal de justificar l’article”. Ara bé, tal com explicaven els experts, l’article 155 ja fa temps que està instaurat a Catalunya. “La intervenció pressupostària ja és el 155” i afegien que “tal com indica la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària, si s’aplica aquesta intervenció als pressupostos de la Generalitat, ja s’hauria de fer per la via del 155”.

Hi ha precedents?

L’article 155 no s’ha aplicat mai en la seva totalitat. El precedent més semblant al respecte és el que va fer Felipe González l’any 89 a les Canàries per un problema aranzelari. Tot i això, no va prosperar perquè es van fer enrere per una rectificació dels canaris.
- Publicitat -

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

L’Estat dona barra lliure a les autopistes

El govern espanyol permetrà prorrogar la concessió a les autopistes que acreditin pèrdues derivades de la crisi del coronavirus, segons ha avançat el diari...

Torra carrega contra la “burocràcia estèril”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dimarts "un país àgil per poder avançar en solucions i evitar que el país...

El Gobierno condiciona la taula de diàleg al fet que ERC i JxCat resolguin les seves diferències

La vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, ha condicionat la reunió de la taula de diàleg al fet que els dos socis del...

Suïssa ha tramitat la petició d’Òmnium per bloquejar els comptes de Joan Carles I

El Consell Federal Suís ha començat a tramitar la petició de bloqueig de fons del Rei emèrit Joan Carles I que va sol·licitar Òmnium...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca