Tres llibres per seguir la revolta

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

En moments excepcionals, Revista Mirall ha substituït les seves recomanacions per llibres. Ho fem, ja que a parer nostre, en un moment d’estat d’excepció o de lluita al carrer, és superflu saber on beure un bon gintònic. No és naïf, però, recomanar-vos tres llibres que puguin ajudar a entendre’ns i poder comprendre millor els nostres. Així us fem tres propostes per tal de poder reflexionar.

 

Revolució Russa
Revolució Russa

10 dies que trasbalsaren el món, de John Reed, 1919

Aquest diari, de l’autor analitzat per Joan Solé la setmana passada. Mostra l’èpica, el tedi, els dubtes i les errades d’una revolució total. Una revolució que van organitzar els soviets russos el 1917 i que van canviar el món. Ho va fer, ja que l’adveniment de la unió soviètica va marcar un abans i un després en la història de la humanitat. El ritme trepidant, la descripció exhaustiva dels protagonistes i l’emoció que es transmet del protagonista, fan que el lector vibri i entengui l’emoció d’una mobilització permanent. Un llibre amb el qual el lector podrà establir analogies amb els dies que vivim.

 

La guerra dels mons, 1953
La guerra dels mons, 1953

La guerra dels mons, de H. G. Welles, 1898

Un conflicte interplanetari escrit fa més de 100 anys però que encara és d’actualitat. Les naus de Mart arriben a la Terra disposades a esclavitzar el planeta i conquerir-lo. Així el científic Ashton avisa als seus congèneres de la invasió. En tenir resposta haurà de fer front sol a la situació. Aquest novel·la de forta inspiració marxista, esdevé una faula de com el més fort pot ser derrotar pel fet més insignificant.

 

Detalle Thoreau, La vida sublime

La desobediència civil, de Henry David Thoreau, 1849

Què fer davant de l’autoritat? Com actuar per subvertir l’ordre? Thoreau a escriure aquest assaig en ser empresonat per no pagar un impost nord-americà. El filòsof anarquista va arremetre a l’estat americà que tolerava l’esclavitud al sud dels EUA i la guerra d’aquell moment amb Mèxic. Les reflexions d’aquest assaig, són d’allò més pertinents en un moment com l’actual. Aquests dies hem pogut veure com l’estat ha atacat els seus ciutadans de forma injusta. Hem vist com les lleis s’han portat al límit, no per permetre la llibertat, sinó per coartar-la.

- Publicitat -