‘L’estiu és teu’ centra les colònies d’enguany en fomentar el català a TikTok

Obre les inscripcions a la 29a edició de les estades de lleure educatiu, que aquest estiu ofereixen 4.423 places per a nois i noies de 5 a 16 anys

Publicitat

Les colònies de ‘L’estiu és teu’ han obert les inscripcions a la 29 edició amb una oferta de fins a quinze tipologies d’estades que es faran en un total de catorze albergs de la Xanascat repartits arreu de la geografia catalana.

En total, el programa de lleure educatiu organitzat per l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) ofereix per aquest estiu 2023 fins a 4.423 places adreçades a infants i adolescents de 5 a 16 anys. Uns participants que estaran al càrrec de més de 600 monitors/es i que es repartiran en 102 torns al llarg dels mesos de juliol, agost i setembre.

Entre la diversitat de l’oferta s’hi inclouen les següents tipologies de colònies: música (4 estils i un torn en anglès), temàtiques amb idiomes (6 estils en anglès, francès o alemany), esportives (bàsquet, futbol, handbol o poliesportives), multiesportives (31 modalitats), combinat d’anglès i multiesportives, ciència i enginy, circ, cinema, excursionisme, dansa i emocions, fotografia i imatge, art i creativitat, natura, veu-musical i Tik-tok.

També pel que fa a l’oferta, aquest 2023 hi ha dues novetats: en primer lloc, la recuperació de les colònies de veu i musical, que es faran a l’agost a l’alberg de Banyoles per a un total de 30 infants i joves de 8 a 16 anys. Els participants treballaran les disciplines del cant, la dansa i el teatre, i també descobriran les diferents parts de la producció d’un espectacle (assajos o muntatges artístics).

D’altra banda, per primera vegada, “L’estiu és teu” ofereix unes colònies dedicades a l’ús responsable, crític i en català de la xarxa social digital TikTok. Les estades, que tindran lloc a l’alberg de L’Espluga de Francolí al juliol, estan dirigides a nois i noies de 14 a 16 anys que vulguin aprofundir en les estratègies per generar continguts originals i tècniques creatives en aquesta popular xarxa social, sempre d’una manera conscient i segura

En aquest sentit, els 50 participants a les estades aprendran a generar continguts únics i personals en àmbits com els de la música, l’humor, la cuina o l’estil de vida. Les estades tenen també una missió educativa i cívica, per la qual cosa els monitors/es experts de les colònies també ensenyaran els mecanismes de denúncia en les qüestions polèmiques als #trends de TikTok, com són les actituds discriminatòries, la desinformació, les estafes o les fake news.

L’oferta per a infants de 5 a 7 anys s’incrementa fins a les 102 places i se’ls ofereix per primera vegada les colònies de natura, temàtiques amb idiomes (astronomy) i d’art i creativitat. Pel que fa als albergs, en aquesta edició es reincorporen al programa les instal·lacions de Poblenou del Delta (el Montsià) i de Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès), que acolliran colònies que combinen anglès i multiesportives.

En relació a la distribució territorial, Girona és la demarcació on més places s’ofereixen pel 2023 amb un total de 1.776, seguida del Camp de Tarragona (1.577), les Terres de l’Ebre (700) i Barcelona (370).

I pel que fa l’històric de participació, les colònies que impulsa la Generalitat han acollit 158.181 infants i joves des de la seva posada en marxa el 1995.

60 places per a residents a l’estranger

“L’estiu és teu” també ha reservat per aquesta edició 2023 fins a tres torns per a nois i noies catalans de 8 a 16 anys que resideixen a l’estranger. En concret, es tracta 20 places per a cada torn en estades que combinen esports i idiomes als albergs de L’Escala (al juliol) i La Molina (entre el juliol i l’agost).

En aquestes colònies -en les quals la llengua vehicular és el català- es pretén que els participants combinin les activitats fisicoesportives amb l’aprenentatge de la llengua catalana. En aquest sentit, a més de participar en excursions, jocs o esports d’aventura (com ara escalada, BTT, descens en bot o tir amb arc), els nois i noies faran tres hores de català al dia en tallers pràctics i lúdics.

Beques per a unes colònies més inclusives

L’objectiu de Joventut és que ‘L’estiu és teu!’ continuïn sent unes colònies inclusives i que garanteixin la igualtat d’oportunitats a l’hora de gaudir del lleure educatiu. Per això, l’ACJ destina beques i ajuts tant per a famílies vulnerables com per a famílies amb fills i filles amb dependència o discapacitat.

Per tal de garantir que els infants i adolescents de famílies vulnerables i amb risc d’exclusió social tinguin l’estada becada, Joventut hi destina un total de 550.000 euros aquest 2023. Les inscripcions per a optar a aquestes beques es vehiculen a través dels Serveis Bàsics d’Atenció Social. Es tracta d’uns ajuts que han beneficiat un total de 8.238 participants des de l’establiment d’aquesta mesura el 2014.

Pel que fa als participants amb dependència o discapacitat reconeguda, les beques del programa garanteixen que disposin de monitors i monitores en exclusiva per tal de poder participar de les diferents activitats. Gràcies a l’aportació de 536.556 € acumulada des del 2013, un total de 751 infants i adolescents amb aquesta circumstància han pogut participar al programa amb l’ajut de fins a 651 persones de suport.

D’altra banda, “L’estiu és teu!” també beneficia les famílies nombroses, monoparentals i les acollidores, les quals continuaran gaudint d’una reducció del 10% en el preu de les estades. Aquests ajuts van beneficiar 716 participants en l’edició passada (533 nombroses, 162 monoparentals i 21 acollidores), i un total de 16.263 des de la implantació d’aquesta mesura el 2008.

Finalment, un total de 167 titulars del Carnet Jove també van gaudir de “L’estiu és teu!” de l’edició passada amb una reducció sobre el preu de l’estada del 5%.

Educació emocional

Amb l’objectiu d’identificar moments i situacions que poden afectar emocionalment els infants i adolescents participants al programa, els equips de monitoratge i responsables de “L’estiu és teu” 2023 reben formació sobre educació emocional. Així mateix, aquesta eina els dota de recursos i estratègies per treballar aquest aspecte i enfortir les seves competències emocionals.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes