La taula de diàleg tindrà “efectes” abans del 2023

El president repta Sánchez a convocar un referèndum si creu que ha afeblit l'independentisme: "Posi les urnes"

Publicitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dimarts que la “desjudicialització” pactada amb l’Estat a la darrera reunió de la taula de diàleg “tingui els efectes de l’amnistia”. La Generalitat i el govern espanyol van acordar la setmana passada avançar en reformes legislatives que suposin la fi de la judicialització del procés independentista. En una roda de premsa de balanç del curs polític, Aragonès ha afirmat que aquests canvis “hauran de ser efectius abans de finals de desembre”.

L’objectiu, ha dit, és que “ningú més” vagi a la presó, s’hagi d’exiliar, es vegi inhabilitat o tingui el patrimoni compromès “a causa del seu compromís polític”. “Abans d’acabar l’any s’ha d’haver concretat i ha d’haver hagut canvis en la legislació per acabar amb el procés de judicialització”, ha resumit.

També s’ha referit a les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, que divendres va vincular el diàleg amb el Govern a la pèrdua de força de l’independentisme que recull el darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). “Si està tan convençut que amb el diàleg minimitzen l’independentisme, que posin les urnes”, l’ha reptat, i ha advertit que “mentre la ciutadania no pugui votar el conflicte continuarà”.

Per això, ha tornat a reivindicar l’amnistia i l’autodeterminació com a solucions a la situació política catalana. “Com que és una reivindicació àmplia, continuada en el temps i absolutament transversal i perquè tenim tota la nostra determinació, estic convençut que ens en sortirem”, ha afirmat.

Publicitat

Pel que fa als resultats de la taula de diàleg de dimecres passat, els ha considerat “parcials, no complets”, però necessaris per “anar avançant”. “El procés de negociació avança i ha de continuar avançant molt més”, ha valorat.

Sobre la negativa del govern espanyol a dur al Congrés dels Diputats la reforma del delicte de sedició o una llei d’amnistia –esgrimeixen que no hi ha majories suficients perquè prosperin–, Aragonès els ha assenyalat que “les majories es construeixen si hi ha voluntat”. “Nosaltres estem disposats a construir-la”, ha indicat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes