El racisme i la LGTBI-fòbia representen dos terços de les discriminacions a Barcelona

El consistori fa una valoració “agredolça” del balanç del 2021 tot i que celebra l’augment de les denúncies

Publicitat

El racisme i la LGTBI-fòbia són la causa de dues de cada tres discriminacions denunciades a l’Oficina per la No Discriminació de Barcelona l’any 2021. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha presentat aquest dijous el balanç i ha alertat que els casos de LGTBI-fòbia han doblat el percentatge en els darrers quatre anys, del 16% al 32%. Per altra banda, ha informat que els casos de racisme i xenofòbia han baixat fins al 34%, quan havien arribat a suposar més del 40% dels expedients oberts per l’oficina. En total, el nombre de situacions de discriminació s’ha incrementat un 11% respecte a l’any 2020, i se situa en 244 expedients. A la presentació també hi ha assistit la directora de l’àrea de Drets de Ciutadania, Anabel Rodríguez.

El racisme i la xenofòbia són la primera causa de les situacions de discriminació que es produeixen a Barcelona segons informa l’Oficina per la No Discriminació, tot i que amb una tendència descendent respecte als darrers anys. El principal dret vulnerat és el de la integritat moral de les persones, amb el 37% dels casos. A les discriminacions per origen o orientació sexual, “el més habitual és el menyspreu”, ha afirmat el regidor. Durant el 2021 s’han comptabilitzat 84 situacions de racisme i xenofòbia, el 34% dels 244 expedients atesos, i 78 per LGTBI-fòbia, el 32%. La suma d’aquestes discriminacions són dos de cada tres dels casos que ha recollit l’Ajuntament.

Per altra banda, les agressions físiques disminueixen del 15% al 13% respecte al balanç del 2020, i la discriminació en serveis es manté amb el 13% del total. A les discriminacions per discapacitat “no hi ha tracte de menyspreu, sinó barreres físiques”: locals que no estan adaptats per oferir els seus serveis a persones amb mobilitat reduïda, per exemple. Aquest fet succeeix en establiments d’àmbit privat i en les institucions públiques. “Encara tenim molts deures a fer”, ha assegurat Serra. La discriminació pel que fa a l’habitatge ocupa només el 9% dels casos recollits per l’OND.

El perfil de les persones que aquest any han denunciat situacions de discriminació a l’oficina han estat majoritàriament dones, “l’habitual” segons Serra. Pel que fa a l’edat, ha distingit dues franges: dels 40 als 60 anys és la principal, i en segon terme la dels 25 als 39 anys.

Publicitat

Serra ha destacat el “salt qualitatiu” pel que fa a recursos de l’Oficina per la No Discriminació, que “es tradueix en el gran nombre d’atencions i assessoraments jurídics realitzats” el darrer any, que han arribat als 300 casos. A més, ha afegit que les accions de suport i apoderament a les víctimes han arribat als 319 casos. Tot i que no és el nombre total de discriminacions que es donen a la ciutat de Barcelona, sinó les ateses per l’ON, Serra veu lògic que vagin incrementant aquestes denuncies, fet que atribueix a la tasca de visibilització de les institucions.

L’objectiu de l’Oficina per la No Discriminació és mediar i aconseguir la reparació de les víctimes “en termes simbòlics” a través d’”escrits firmats” que reconeguin públicament el que ha succeït i els compromisos que accepta el discriminador, que normalment són la formació, perquè “tothom sàpiga que s’ha creuat una línia vermella”, ha assegurat Serra. Aquests expedients no contemplen la reparació econòmica de la víctima, ja que “la immensa majoria dels casos són previs a l’àmbit judicial o a un procediment sancionador”.

El regidor de Drets de Ciutadania també ha assegurat que s’han reportat “molts casos de discriminació contra persones racialitzades i el col·lectiu LGTBI després de manifestacions convocades per l’extrema dreta”.

L’Ajuntament ha recordat que durant una bona part dels mesos del 2021, degut a les restriccions, s’ha fet un menor ús de l’espai públic.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca