Aragonès defensa el pacte dels PGE “per responsabilitat”

Rufián afirma que el Govern central "es veu obligat a pactar" amb ERC i Bildu

Publicitat

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimecres que han arribat a un pacte amb el Govern central sobre els pressupostos generals de l’estat (PGE) “per responsabilitat” a causa de la crisi sanitària.

Així ho ha dit en una roda de premsa telemàtica al costat del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, després que l’Executiva del partit hagi ratificat l’acord, que preveu una inversió a Catalunya superior a 2.300 milions d’euros, que la Generalitat gestioni l’ingrés mínim vital (IMV), que el Govern participi en la gestió dels fons europeus i l’aixecament del control financer sobre l’executiu català, entre d’altres.

Aragonès ha afirmat que és un “acord exigent” per aconseguir el màxim de recursos per fer front a la situació que ha provocat el coronavirus. “No és cap xec en blanc”, i ha assegurat que la seva obligació és fer els pactes i les negociacions necessàries per ajudar a millorar la vida de la ciutadania en aquesta situació.

El vicepresident ha reiterat que l’únic pressupost just que pot tenir Catalunya és el d’un estat independent, però que ara mateix la realitat no és aquesta, sinó una crisi sanitària, econòmica i social: “L’independentisme no renunciarem mai, mai, mai, a fer-nos càrrec d’aquesta realitat. La independència la volem per solucionar el dia a dia de la gent”.

Publicitat

Malgrat que l’acord no contempla cap avanç en la taula de diàleg sobre el conflicte català, ha subratllat que cal “continuar creant les condicions” per afavorir la negociació entre la Generalitat i el Govern central.

En aquest sentit, ha alertat que el pacte dels PGE provocarà la reacció d’alguns “sectors de l’Estat”, que creu que miraran de desestabilitzar l’acord, però ha recalcat que no ho faran.

“Som molt conscients que cada vegada que ERC fa un pas per condicionar el Govern de l’Estat hi ha sectors de l’Estat que actuen a la contra. Ho vam veure molt clar en la investidura. Som conscients que hi haurà sectors de l’Estat que reaccionaran contra aquesta situació i miraran de desestabilitzar-nos. No ens desestabilitzaran”, ha asseverat.

Rufián

També ha intervingut Rufián, que ha argumentat que, segons ell, amb aquest acord dels comptes ha canviat la tendència dels darrers 40 anys en què el Govern central buscava l’estabilitat amb els nacionalistes bascos i catalans de dretes: “Estem davant un canvi de paradigma”.

Per ell, amb els resultats de les últimes eleccions “l’Estat es veu obligat a pactar amb l’independentisme i el republicanisme basc i català”, en referència a ERC i Bildu.

Rufián ha destacat que aquest acord no fa que ERC sigui “menys republicà, menys independentista i menys d’esquerres”, sinó que fa el partit més útil en un context complicat com la pandèmia.

Considera que, malgrat no renunciar a la independència, cal governar el “mentrestant” per ajudar la ciutadania, i ha negat que aquesta aposta d’ERC sigui la mateixa que utilitzaven CiU i l’exdirigent d’aquesta formació Josep Antoni Duran i Lleida.

“No em consta que Duran i Lleida fos republicà, nosaltres sí. No em consta que fos independentista, nosaltres sí. No em consta que fos d’esquerres, nosaltres sí. I principalment nosaltres no hem negociat en una ‘suit’ al Palace ni al Majestic ni investirem l’Aznar”, i ha afegit que no creu que Duran i Lleida hagués acordat gestionar l’ingrés mínim vital.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca