Quinze dies sense teatre, dansa, música ni cinemes

La suspensió no afecta arxius, museus i galeries d'art, i les biblioteques mantenen el servei de préstec

Publicitat

L’activitat cultural queda pràcticament aturada des d’aquest divendres i almenys fins d’aquí a quinze dies. Entre les noves mesures decretades pel Govern per frenar el coronavirus s’hi ha inclòs el tancament de teatres, auditoris, sales de concerts i també cinemes, i només podran obrir els museus, sales d’exposicions i galeries d’art, però amb un 30% d’aforament. Les biblioteques tindran l’activitat limitat al servei de préstec. Les noves restriccions afecten festivals i cicles com Sala Bcn, Temporada Alta o el Festival de Jazz de Barcelona, que acabava d’arrancar. El sector cultural va protestar ahir amb vehemència a través de les xarxes i amb una concentració a les portes de la Conselleria de Cultura contra a la decisió de l’executiu.

L’entrada en vigor de les noves mesures restrictives del Govern tindran un gran impacte en el món cultural. Les activitats escèniques (els teatres, auditoris i sales de concerts) queden en suspens per un període d’almenys quinze dies. La majoria de teatres de Barcelona i de Catalunya havien engegat la temporada recentment i amb dificultats per les restriccions d’aforament que ja imperaven, i la incertesa sobre l’evolució de la pandèmia.

A més, una sèrie de festivals teatrals i musicals també es veuen afectats pel tancament ordenat des del Procicat. Entre ells el gironí Temporada Alta, que ha suspès totes les funcions presencials durant quinze dies, o el Festival de Jazz de Barcelona, que tot just va arrencar dimecres, i ahir s’acomiadava temporalment amb un concert de Sílvia Pérez Cruz a la Sala Barts. El Ciutat Flamenco, el Festival de Jazz de Terrassa, el Festival Acròbates de l’Hospitalet de Llobregat, i el cicle Sala Bcn al Castell de Montjuïc, són altres cites que queden temporalment suspeses, o ja cancel·lades.

Museus i galeries poden obrir

Publicitat

L’altra cara de la moneda són els arxius, els museus, les galeries d’art i les sales d’exposicions. Juntament amb les biblioteques, aquests equipaments també estan afectats per les noves mesures, però no han de tancar. Els primers es poden mantenir oberts, ara amb una reducció de l’aforament fins a un màxim del 30%. Les biblioteques, al seu torn, tenen l’activitat limitat al servei de préstec, de manera semblant a les primeres fases del desconfinament, abans de l’estiu. I pel que fa a les llibreries, en tant que comerços, poden seguir obertes també al 30% de la seva capacitat i sempre i quan no tinguin una superfície superior als 800 metres quadrats.

És el cas del grup de llibreries de La Central, que aquest matí han aixecat la persiana amb relativa normalitat, però restringint a l’on line l’activitat acadèmia que habitualment es desenvolupa presencialment. Núria Solsona, responsable de comunicació, valorava haver pogut seguir oberts, sobretot perquè la gent es pugui proveir de literatura per si en un escenari futur cal “confinar-se” de nou.

Els clients del local del Raval, com Toia Castellà, han celebrat també que almenys les llibreries romanguin obertes, en contraposició amb el “tancament d’altres espais”. “Almenys la literatura i els llibres no ens els traurà ningú i podem seguir somiant”, deia. Sobre el tancament cultural, aquesta clienta considera que el sector de les arts escèniques ha fet “esforços enormes” poder continuar i no comprèn que malgrat tot el Govern ha suspès la seva activitat.

Museus com el Macba o el CCCB també han obert avui les seves portes, això sí, amb una afluència molt discreta de gent al llarg del matí que ja és habitual els darrers mesos. Un grup de visitants a la darrera exposició del CCCB han comentat a l’ACN que estaven plenament al cas de les noves restriccions, i que això no els ha fet enrere. “No hi ha gaire gent, et notes segur…”, expressa Montse Pous. No entén el tancament d’altres espais culturals. “Em sap greu per la cultura, i si ho han decidit deu ser perquè és el que s’ha de fer, però no ho entenc”,

D’altra banda, les biblioteques són l’altre equipament cultural que el Govern ha deixat fora de les mesures més dures contra el coronavirus. L’afluència de gent aquest matí a la Biblioteca de Sant Pau i la Santa Creu seguia sent important, i això que des d’avui només està autoritzat el servei de préstec, sense possibilitat de fer consulta ni utilitzar l’espai per la lectura. La seva directora, Helena Vilardell, ha subratllat que les biblioteques són “l’equipament cultural de proximitat de referència”, de manera que intentaran suplir la no presencialitat amb serveis virtuals com els clubs de lectura virtuals, activitats traslladades al seu canal de youtube, i seguint oferint informació telefònica i per correu.

Protestes del sector

El sector cultural va alçar la veu ahir mateix contra les noves mesures, tant a través de les xarxes com amb una concentració al davant mateix del Departament de Cultural. A molts l’anunci els va agafar per “sorpresa”, i ha causat incomprensió en la mesura que la cultura ha estat recentment declarada bé essencial. “És paper mullat”, expressaven ahir un centenar de professionals de les arts escèniques indignats amb la decisió del Govern i convençuts que el tancament tindrà un impacte molt petit en la contenció del virus. Altres reclamaven mesures econòmiques “a l’alçada” per pal·liar el tancament cultural.

En aquest sentit, la plataforma Actua Cultura es va sumar més tard a les reivindicacions amb un comunicat on demana que que s’implementin ja les mesures econòmiques “pal·liatives” per fer front a la crisi generada per la covid-19 “a la major brevetat i amb la major eficàcia”.

En aquest sentit, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va posar en valor també ahir els 17,2 MEUR que el Govern ha aprovat concedir a la Cultura dins del paquet d’ajudes extraordinàries activades en paral·lel a les noves restriccions a la mobilitat i la interacció social. Sobre les mesures, Ponsa, va assegurar que des del seu departament han “lluitat fins al darrer moment” per tal de minimitzar el cop en el sector, però que les dades sanitàries els han obligat a tancar activitats.

La consellera també es va mostrar esperançada que d’aquí a quinze dies s’hagi pogut reobrir l’activitat cultural. “Ens fixem aquest horitzó i els experts ens diuen que és possible”, va apuntar.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca