Aragonès demana més implicació a la CUP

Espera repetir el govern JxCat-ERC

Publicitat

El vicepresident en funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dijous que espera que després de les properes eleccions es repeteixi el govern de JxCat i ERC, i ha dit que desitja que la CUP també “s’impliqui en la governabilitat”.

“El govern d’ara s’hauria de tornar a repetir i sumar”, ha dit en una entrevista a Rac 1 que ha recollit Europa Press, i també aposta per reeditar pactes amb els comuns com el dels pressupostos de la Generalitat del 2020.

Aragonès ha tornat a rebutjar la possibilitat de formar govern amb el PSC en la propera legislatura: “És impossible”, perquè argumenta que ERC vol fer un govern independentista i sumar-hi qualsevol partit que defensi el dret a l’autodeterminació i l’amnistia, per la qual cosa els socialistes no entren en aquesta equació.

Sobre quan seran els comicis, ha sostingut que és una “qüestió de calculadores” pels terminis que marca la llei de presidència, i ha dit que seran la primera quinzena de febrer i que confia aconseguir-les fer coincidir en diumenge.

Publicitat

No ha volgut concretar si serà el candidat d’ERC, perquè argumenta que això ho decidirà el partit, tot i que ha reconegut que està a disposició del que decideixi la formació i que està “disposat a fer el pas endavant”.

Sobre si aquests comicis han de ser plebiscitaris sobre la independència, com proposa JxCat, Aragonès ha defensat que quantes més vegades s’expressa a les urnes la voluntat d’aconseguir la independència millor, però creu que el més important és contrastar les propostes que hi ha des dels diferents partits per avançar cap a la república catalana i arribar a acords: “Més enllà d’adjectius, el més important són les propostes per avançar”.

Funcions de president

El coordinador nacional d’ERC ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat han establert que la millor manera de definir les seves noves funcions, després de la destitució de Quim Torra, és “vicepresident en funcions de president”, i ha insistit que no hi haurà president de Catalunya fins que no l’elegeixi el Parlament.

Per això, ha assenyalat que no hi haurà discurs de Cap d’Any i ha reiterat que, malgrat no haver-hi president, el Govern ha de continuar funcionant per atendre les necessitats de la ciutadania.

Quan li han preguntat si ell hauria despenjat la pancarta sobre els presos de l’1-O que ha motivat la inhabilitació de Torra, ha respost que va ser una decisió personal de l’expresident, però que “hauríem d’haver trobat la manera de continuar defensant la llibertat dels presos i els exiliats”.

Els PGE no són un intercanvi

A més, Aragonès ha desvinculat l’amnistia i els indults als presos de l’1-O amb el possible suport d’ERC als pressupostos generals de l’Estat (PGE): “No m’ho plantejo com un intercanvi”.

Considera que “la llibertat no hauria d’anar a canvi de res” i ha subratllat que ERC negociarà els PGE en funció del seu contingut, tot i que ha afegit que si el Govern central avança en la desjudicialització i la solució al conflicte ajudarà a un possible suport als comptes.

“Negociarem els pressupostos en funció de quin sigui el contingut i en paral·lel continuarem treballant perquè s’activin mesures per alliberar els presos, el retorn dels exiliats i començar a resoldre el conflicte. No és que una cosa depengui de l’altra”, i ha assegurat que seria estrany que facilitessin l’aprovació dels comptes si no s’avança en la solució al conflicte català.

Així mateix, ha afirmat que no trucarà al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar la reactivació de la taula de diàleg perquè ell no és el president i perquè creu que l’executiu central ja sap quina posició té el Govern.

Per ell, el més important és el contingut d’aquesta taula perquè es pugui parlar d’autodeterminació i amnistia i, per això, ha avisat que “si hi ha contingut concret i possibilitats d’avançar” el treballaran entre JxCat i ERC.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes