Tarragona aposta per convertir la ciutat “en un museu” el 2021

El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, confia que la segona fase de la reforma de l'amfiteatre s'acabi enguany

Publicitat

El conseller de Patrimoni de Tarragona, Hermán Pinedo, vol convertir la ciutat “en un museu” l’any que ve. La voluntat és fer-ho a partir de diferents millores en la presentació dels monuments, especialment els que formen part del patrimoni romà. “Tenim els diners i les idees. L’aposta serà museïtzar i construir didàctica”, assegura en declaracions a l’ACN. La intenció és tenir el projecte acabat el primer semestre del 2021 i executar-lo en els mesos següents. A banda, també es treballarà en la conservació. El gran repte serà reobrir l’amfiteatre al públic. Pinedo confia que la segona fase de les reformes s’acabi enguany i la tercera, que ha de permetre l’accés a l’arena, uns mesos després.
Pel titular de Patrimoni, un cop el projecte de museïtzació estigui enllestit, desenvolupar-lo “serà cosa de poc temps” i exposa que ha de ser “un gran pas per marcar el full de ruta” de la posada en valor dels espais patrimonials de la ciutat. “Si hi ha restes a la Part Baixa, s’han de senyalitzar i explicar. És una necessitat que hi ha a Tarragona”, exemplifica.

La posada en valor dels monuments és, però, el segon pas. El primer és avançar en la conservació. En els darrers mesos s’ha fet la primera fase de restauració de l’amfiteatre, que ha consistit en reforçar la zona de les escales del Miracle. La segona ha d’assegurar “la subjecció de la graderia excavada a la roca a la pròpia roca”, ja que hi ha algun bloc que podria caure a l’arena. Pinedo recorda que hi treballen des de fa vuit mesos i explica que ja tenen l’aprovació dels treballs per part de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Ara caldrà adjudicar els treballs, que tindrien una durada “d’unes dues setmanes”.

En paral·lel, s’està avançant en la tercera fase, que ha de suposar millores a la Porta Triumphalis i permetre l’accés dels visitants a l’arena de l’amfiteatre. “Tenim el pressupost però estem pendent de tràmits”, indica. El resultat final no es veurà fins d’aquí uns mesos.

Cessió per 50 anys del Fòrum Local

Publicitat

Pinedo també té al cap actuar al Fòrum Local, també conegut com a Fòrum de la Colònia. En aquest sentit avança que el consistori ha tancat un acord amb la Generalitat per aconseguir la cessió del monument per als propers 50 anys. “És un èxit per la ciutat i aviat estarà formalitzada”, celebra. A la vegada, és un primer pas per desenvolupar el gran projecte de convertir l’espai en una zona verda d’accés gratuït. De tota manera, la primera inversió ha d’anar destinada a millorar l’accessibilitat de l’espai perquè persones amb problemes de mobilitat hi puguin accedir, a dignificar-lo i a museïtzar-lo. Per fer això s’ha demanat una subvenció al ministeri de Cultura.

Un altre dels monuments que necessita un reforç amb urgència és la muralla. El primer tram en el qual es vol intervenir és el que va des del Fortí Negre fins la Baixada del Roser. Amb la Generalitat s’han tancat acords per tenir partida pressupostària disponible i des del consistori també s’ha demanat un ajut al ministeri de Cultura, que tampoc no ha estat resolt encara. El conseller confia que les obres “puguin començar aviat”, reconeix que tot plegat ha anat més lent del que li agradaria i que la covid-19 ho ha endarrerit tot.

Finalment, el conseller indica que el projecte per consolidar zones de la torre del Pretori “està quasi acabat” i espera que les escales del circ a la zona de la plaça dels Sedassos es puguin obrir al públic abans d’acabar l’any. Es tracta d’un projecte polèmic que s’ha dilatat durant anys i que ha tingut entrebancs administratius. “Falta adjudicar les obres a una nova empresa i fer-les”, explica. Els treballs haurien de durar unes dues setmanes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca