JxCat sondeja esgotar la legislatura

Aposta per reeditar el pacte amb ERC davant el risc d'un nou tripartit

La vicepresidenta de JxCat i diputada en el Parlament, Elsa Artadi, no ha descartat que el Govern esgoti la legislatura perquè segueixen “tots els escenaris oberts”, i no creu que hagi d’haver-hi eleccions abans que el Tribunal Suprem (TS) ratifiqui o no la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, el 17 de setembre.

Publicitat

En una entrevista d’Europa Press, ha assegurat que en absolut és impensable esgotar el mandat: “La legislatura no acaba fins a d’aquí a una mica més d’un any, i tots els escenaris els mantenim oberts, sempre; entre altres coses, perquè les situacions canvien molt ràpid”, i més amb la pandèmia del coronavirus.

Així, ha deixat clar que no es prendran decisions anticipades segons el que pugui passar amb Torra, en al·lusió al pronunciament del TS, al que ha acusat de protagonitzar així “una nova ingerència de la justícia espanyola en la política catalana”, alguna cosa que creu que també va passar amb el president legítim Carles Puigdemont.

Segons Artadi, Torra no agrada i incomoda a l’Estat, i per això creu que ho inhabilitaran, obrint-se així les opcions reglamentàries que hi ha sobre la taula, “tret que el Govern decideixi aplicar un nou 155 a Catalunya; tot és possible però no sembla que vagin per aquí”.

En preguntar-se-li si les eleccions han de convocar-se abans que el Suprem es pronunciï, ha recalcat que no, i considera una fal·làcia demanar que marquin el calendari electoral quan “la justícia espanyola ja ha interferit” en la legislatura de Torra.

“No podem viure en la fantasia que si Torra convoca ara no estarà condicionat. És evident que ho estarà”, ha apuntat Artadi, que ha recordat que la potestat de convocar eleccions és del president català.

Per això, ha demanat que es respecti aquesta potestat perquè, al marge que pot haver-hi “moltes opinions” sobre aquest tema –en al·lusió a ERC–, defensa que l’única que importa és la de Torra.

Pactes amb partits independentistes

Una vegada se celebrin les eleccions, Artadi no ha descartat que pugui reeditar-se un nou tripartit a Catalunya, per la qual cosa ha cridat JxCat a aconseguir el millor resultat possible “per evitar qualsevol combinació electoral” que no passi per la suma de l’independentisme.

La vicepresidenta de JxCat ha constatat que l’estratègia del partit passa per un pacte “sol amb les forces independentistes”, i en conseqüència per reeditar l’acord amb ERC, destacant que rebutgen des de fa temps qualsevol ambigüitat en aquest aspecte.

“Anirem a tenir la màxima força dins de l’independentisme i de l’arc parlamentari. Volem situar-nos al capdavant per poder marcar millor moments en què pot ser que hi hagi hagut discrepàncies, i per evitar possibles coalicions o acords que no passin per JxCat”, ha argumentat.

Sobre si tem la força que pugui tenir un front electoral contrari a la independència, integrat per Cs, PP i PSC, Artadi ha recordat que són els tres partits que van fer possible el 155: “És el tripartit del 155”.

“Si volen aliar-se de nou perquè creuen que és l’única manera de guanyar a Carles Puigdemont, endavant. No tenim por a les urnes, estem convençuts que farem un gran resultat”, ha vaticinat.

També creu que una candidatura de Cs, PP i PSC aclariria les posicions de tots els partits, i no li estranyaria que es posessin d’acord, perquè “ja voten coses transcendents de la política catalana conjuntament”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca