El butlletí del Parlament publica la resolució que declara “Catalunya republicana”

El Bopc publica les propostes que la Taula va tramitar i una altra edició preveu publicar les finalment aprovades

Publicitat

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (Bopc) ha publicat aquest dilluns la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i CUP, i aprovada el divendres pels tres grups, que declara que “Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap Rei”.

Al final de la transcripció literal de la proposta s’inclou, entre parèntesi i en cursiva, que la proposta de resolució “és imputable, a l’efecte de còmput, al grup parlamentari de Junts per Catalunya”.

El BOPC ha publicat aquest dilluns concretament les propostes que la Taula va tramitar –entre les quals s’inclou aquesta, que es va aprovar– i una altra edició del butlletí –que es pot publicar aquest mateix dilluns o altres dies– preveu publicar les finalment aprovades.

La votació es va produir el divendres passades les 22.00 hores perquè el ple es va retardar a causa de les peticions de reconsideració que van presentar tant Cs com PP a l’admissió a tràmit de diverses resolucions impulsades pels partits independentistes, ja que consideraven que són inconstitucionals i contravenen la doctrina del Tribunal Constitucional (TC).

Publicitat

Aquestes peticions van ser rebutjades per la Taula i la Junta de Portaveu, i abans de començar la votació, el president de Cs en la Càmera, Carlos Carrizosa, va demanar al president del Parlament, Roger Torrent, que especifiqués si aquests punts es publicarien en el Bopc, ja que el lletrat major de la Càmera va dir que els punts que xoquen amb el TC no es publicarien.

Torrent va respondre que es votarien tots els punts admesos a tràmit, inclosos els que poden suposar un conflicte amb el Constitucional, i que els grups parlamentaris ja eren conscients de les consideracions que el lletrat major havia traslladat sobre “les limitacions de caràcter material pels advertiments del TC que s’han traslladat a la Taula”.

Retirar el títol de rei

En la proposta publicada aquest dilluns en el BOPC, el Parlament reprova al Govern i, específicament, a la vicepresidenta, Carmen Calvo, “per col·laborar en la fugida de Juan Carlos I i com a còmplices de la impunitat perpetrada per la monarquia borbònica”.

A més, ratifica, d’acord amb l’1-O, el 10 d’octubre i el 27 d’octubre de 2017, “que l’únic camí per superar aquest règim monàrquic és constituir efectivament la república catalana com un estat de dret, democràtic i social”.

La proposta, que va comptar amb els vots negatius de PP, Cs, PSC i els comuns, també afirma que “el llinatge dels borbons ha estat una calamitat històrica per a Catalunya” i constata, segons el text de la resolució, el fracàs i la crisi definitiva del pacte constitucional de 1978.

També amb el suport dels partits independentistes i el rebuig de la resta de grups, el Parlament va donar llum verda a una iniciativa d’ERC que insta el Govern a reclamar al Govern central que impulsi les mesures necessàries per suprimir l’aforament a Juan Carlos I i la retirada de la condició de Rei emèrit.

En la mateixa línia, va tirar endavant una resolució presentada per JxCat, que reclama impulsar amb urgència una llei orgànica al Congrés que inclogui la retirada del títol de Rei a Juan Carlos I i derogar el delicte de calúmnies i injúries contra la Corona, entre altres qüestions.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca