Calvet demanarà més finançament per al transport públic

No hi haurà contracte programa de Rodalies fins a tenir una "relació d'igual a igual" amb l'Estat

Publicitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, demanarà més finançament per al transport públic de Catalunya i incloure la vinyeta a la Llei de Mobilitat Sostenible i Finançament del Transport que el Govern central preveu presentar a finals d’any.

Així ho ha avançat a una entrevista d’Europa Press, on ha indicat que la Generalitat vol que l’Estat recuperi les xifres precrisis a la seva aportació per finançar el transport públic: “És una demanda històrica”.

Ha recordat que el Govern central va rebaixar la seva aportació fa uns anys dels 170 milions als 100 actuals: “Ara veiem una oportunitat perquè el Ministeri ha iniciat les consultes prèvies per a la nova Llei de Mobilitat, i direm la nostra opinió”.

Calvet, que manté una relació “permanent i continuada”, amb el ministeri de José Luis Ábalos, ha explicat que la situació financera del transport públic s’ha agreujat amb la pandèmia del coronavirus i l’estat d’alarma, durant el qual el sistema s’ha mantingut operatiu però amb caigudes de la demanda de fins al 97% a algunes setmanes.

Publicitat

Ha afirmat que el dèficit real a 31 de juny s’ha situat en els 225 milions d’euros, molt proper a les previsions, si bé tot indica que el dèficit de 500 milions que es preveia que arrossegués el transport públic fins a finals d’any es rebaixi a entre 350 i 400 milions, sempre que no es tornin a produir confinaments.

Aquest dèficit obliga a engegar un mecanisme per compensar als operadors, i Calvet ha explicat que està en converses amb la conselleria d’Economia i Hisenda de la Generalitat per veure els recursos que pertanyen a Catalunya per aquest concepte dels fons anunciats per l’Estat.

Segons càlculs del conseller, es rebran uns 130 milions per aquest concepte, una xifra inferior a la necessària: “S’ha d’augmentar la xifra que el Ministeri posi a la disposició de les comunitats per compensar el dèficit del transport públic”.

Una vegada la Conselleria rebi aquesta quantitat, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona –administracions que integren l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM)– hauran de posar-se d’acord per decidir la seva aportació i aconseguir així la compensació total als operadors.

Vinyeta

Un altre dels elements que Calvet vol que inclogui la nova Llei de Mobilitat és la vinyeta, un mecanisme de gestió de la xarxa viària d’altes prestacions.

Preguntat per si la Generalitat es planteja aplicar la vinyeta a les vies de la seva titularitat si l’Estat rebutja la mesura, Calvet ha contestat: “No ens agradaria haver d’arribar a aquest extrem, però no ho descartem”.

“L’Estat no pot defugir de parlar i acordar com es gestionen les vies d’altes prestacions; per interès propi i perquè així ho mana Europa”, ha asseverat.

Per al conseller, no és sostenible el sistema actual, en què conviu la gratuïtat amb peatges a l’ombra i explícits: “Hem fet els deures i exigim al Ministeri que faci els seus i puguem implantar la vinyeta el més ràpid possible. Ens hagués agradat l’1 de gener de 2021, però no serà possible”.

T-Mobilitat

La pandèmia també ha retardat la T-Mobilitat, el nou sistema tarifari integrat basat a la tecnologia de validació sense contacte que permetrà passar de la banda magnètica al xip, i les proves pilot que es preveien per l’abril i el maig d’aquest any perquè entrés en funcionament el pròxim gener.

“Estem reconfigurant calendaris. Volem que s’apliqui al llarg de 2021 i estem treballant amb SOC Mobilitat i els operadors per veure si serà a finals del primer trimestre o al segon trimestre”, ha comentat.

Rodalies

Respecte a la renovació del contracte programa de serveis per Rodalies, després que l’acordat al 2013 no arribés a validar-se per l’Estat, Calvet ha dit que “no hi haurà contracte programa mentre no hi hagi un compromís per part de l’Estat de definir una relació respecte a Rodalies d’igual a igual”.

Ha recordat que el traspàs de Rodalies va ser “incomplet i insatisfactori” i la Generalitat vol reobrir-ho, però a través d’una relació directa amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i no com l’actual, que és entre la Conselleria de Calvet i Renfe, l’operador de Rodalies.

“Aquesta relació entre iguals ens permetrà definir les relacions que després tenim amb Adif en infraestructures i amb Renfe respecte al servei. Si no hi ha aquest esquema, no hi haurà contracte programa amb Renfe”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha defensat que no fer-ho així seria “començar la casa per la teulada o continuar fent la teulada d’una casa que no existeix”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes