Barcelona redueix a la meitat la població de coloms

Amb el confinament les aus s'han dispersat a les zones verdes a buscar l'aliment que no reben dels veïns i turistes

Publicitat

Barcelona ha reduït el 50,9% de la població de coloms on s’ha administrat blat de moro recobert de nicarbazina, un fàrmac veterinari anticonceptiu, mitjançant 51 dispensadors automàtics de pinso instal·lats a 47 zones de la ciutat des del 2017. Als punts on se subministra la mateixa quantitat de blat de moro que a la resta però sense principi actiu, la població ha augmentat un 11% anual. Barcelona és la primera capital europea en utilitzar la reducció de la natalitat com a eina de gestió de la població de coloms, segons el consistori. Amb el confinament per la covid-19, per la baixada de l’activitat humana les aus s’han dispersat a buscar aliment en les zones verdes de la ciutat i en espais naturals dels voltants del nucli urbà.

La ubicació dels dispensadors de l’anticonceptiu pels coloms es va decidir en relació amb el número de queixes ciutadanes rebudes per la densitat de coloms i per les incidències registrades en cadascuna d’elles.

Cada dia a primera hora del matí els dispensadors administren la dosi necessària de fàrmac, que són 8 grams per colom i dia. Aquest fàrmac inhibeix el desenvolupament del rovell de l’ou i produeix una infertilitat reversible si se’n deixa de subministrar, d’aquesta manera, el número de coloms es redueix progressivament de forma natural.

El programa va començar amb 47 dispensadors, 37 on es dispensava pinso tractat i 10 punts de control on se subministra la mateixa quantitat de blat de moro que a la resta però sense principi actiu. Això permet estudiar i assegurar que qualsevol efecte observat en la variació de la població de coloms és conseqüència del tractament.

Publicitat

A l’inici del tractament, el mes de març de 2017, als punts on se’n van instal·lar els dispensadors de pinso es comptava amb una població total de 3.801 coloms, la qual va disminuir més d’un 17% al cap de 8 mesos. El novembre de 2018, la xifra inicial es va reduir un 52%, el que suposava un total de 1.814 coloms.

En l’últim balanç, el novembre de 2019, la tendència és manté i el total de coloms tractats amb nicarbazina és de 1.865. La predicció de l’evolució de la població de coloms sota un tractament de cinc anys de durada mostra una reducció del 71,5% en el mes número 60 del tractament.

El confinament a causa de l’emergència sanitària generada per la covid-19 va generar una baixada de l’activitat humana als carrers i places de la ciutat mai viscuda. Aquesta situació va afectar de manera desigual als coloms, on es van veure més afectades aquelles colònies amb més dependència de l’activitat humana.

Una de les més afectades ha estat la de Plaça Catalunya, una colònia totalment dependent de l’aliment que cada dia hi aboquen els turistes. Des de fa un any i mig el tractament anticonceptiu també s’aplica a la colònia de coloms residents de la Plaça Catalunya. L’agost de 2018, el número de coloms residents era d’uns 400, mentre que el novembre de 2019 s’havia reduït un 25%.

Les dades recollides el mes de maig de 2020 demostren que la combinació del tractament anticonceptiu amb l’aturada de l’alimentació causa pel confinament han accelerat els efectes i els coloms residents s’han reduït a la meitat.

El tractament anticonceptiu s’ha mantingut durant l’estat d’alarma, per tant, a la resta de punts de la ciutat on s’ha mesurat la població de coloms aquest mes de maig, durant el període que ha coincidit el confinament amb el tractament anticonceptiu, hi ha hagut una reducció al voltant d’un 8% dels coloms residents.

La reducció de coloms durant el confinament no correspon a un increment de la mortalitat natural per falta d’aliment sinó que correspon a la dispersió dels coloms en recerca d’aliment en el seu àmbit natural, és a dir, en les zones verdes de la ciutat i en espais naturals dels voltants del nucli urbà.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes