La Junta Electoral va filtrar al PP que treuria l’escó a Junqueras

Els fets es remunten al 3 de gener d'aquest any

Publicitat

La Junta Electoral Central ha reconegut que va haver-hi una filtració que va permetre que el president del PP, Pablo Casado, s’assabentés de la retirada de l’acta d’eurodiputat d’Oriol Junqueras abans fins i tot que la resolució de la JEC s’aprovés, però assegura no haver trobat l’origen d’aquesta filtració, per la qual cosa no prendrà cap mesura i es limita a traslladar la seva investigació al denunciant, el diputat de Més País, Íñigo Errejón, per si decideix emprendre accions.

Els fets es remunten al 3 de gener d’aquest any, quan la JEC va acordar la suspensió d’Oriol Junqueras arran de la condemna del Tribunal Suprem pel referèndum de el 1 d’octubre de 2017.

Abans fins i tot que la resolució fos comunicada als afectats, el líder del PP va publicar un tuit vanant-se que el seu recurs havia estat acceptat i que el president d’ERC havia estat inhabilitat.

La reunió de la JEC va acabar a les 20 hores d’aquell 3 de gener i a partir d’aquí, entre les 20:37 i les 21:04 hores, va ser comunicant la resolució als afectats, tant els recurrent (PP, Cs i Vox) com el propi Junqueras, el Parlament Europeu i el Departament de Premsa del Congrés, que va anar l’últim, que és l’encarregat de difondre els acords de l’organisme.

Publicitat

El missatge de Casado a Twitter, en canvi, portava ja temps en xarxes socials, ja que es va publicar a les 19:37. Errejón va demanar explicacions a la JEC per filtrar a Casado la suspensió de Junqueras.

Errejón, qui es va queixar que s’estaven ja acumulant “les sospites i les ombres” sobre la JEC, va elevar una queixa a l’organisme arbitral, que va decidir obrir una investigació interna a principis de març preguntant a tots als seus integrants –vuit magistrats del Suprem i cinc juristes proposades pels grups del Congrés–, i a un periòdic que també es va fer ressò de la notícia abans que es comuniqués als afectats.

Sense “origen”

En la seva resolució, recollida per Europa Press, la JEC admet que, “efectivament, és possible que s’hagi produït una filtració en els termes que planteja el sol·licitant”, però assegura que, amb els recursos legals dels quals disposa, “no ha estat possible determinar l’origen”.

Desisteix de prendre més mesures i es limita a remetre a Errejón “les indagacions practicades, així com l’expedient complet” perquè en prengui coneixement i per si decideix emprendre altres accions.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes