Iceta enceta el debat de les competències autonòmiques

El líder del PSC aposta per mantenir la majoria de la investidura de Sánchez sense excloure altres partits

Publicitat

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, creu que el Ministeri de Sanitat necessita “més musculatura” de cara el futur perquè estava pensat “de forma molt residual”. “Ara hem vist que en determinades circumstàncies necessita més musculatura i més força”, ha afegit en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’. Es tracta, segons Iceta, d’enfortir el paper d’un ministeri federal i ha afegit que les comunitats no ho han de veure com un risc a les seves competències sinó com “una possibilitat de col·laboració més eficaç i potent”. D’altra banda, ha apostat perquè el govern espanyol mantingui la majoria de la investidura sense excloure altres partits.

Iceta ha preguntat quantes competències ha pres l’Estat a les comunitats autònomes durant l’estat d’alarma, i ha defensat que Catalunya ha continuat tenint la gestió en política sanitària. “Hi ha coses que el Departament de Salut hagués volgut fer i no ha pogut fer en temes de política sanitària? Hagués organitzat els metges i les infermeres de diferent manera?”, ha preguntat. I en aquest context, ha defensat que només no han pogut decidir sobre les mesures del confinament perquè “afecten llibertats fonamentals”.

Després del suport de Cs al govern espanyol a les pròrrogues de l’estat d’alarma, Iceta ha dit que li agradaria mantenir la majoria que va permetre la investidura de Pedro Sánchez però ha afegit que “si en determinats moments s’amplia, molt millor”. En aquest sentit, ha dit que discrepa del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que veu incompatible que el govern espanyol tingui el suport d’ERC i de Cs alhora. “El tema no és qui sinó el què”, ha replicat a Rufián.

Pel que fa a la gestió del govern espanyol de la crisi sanitària, Iceta ha defensat que “Espanya no ha arribat tard” perquè, segons ha apuntat, s’arriba tard quan es té una cita reconeguda. Segons Iceta, la “rapidesa i la contundència de les mesures ha estat més que raonable”.

Publicitat

En relació a l’ingrés mínim vital, Iceta s’ha mostrat partidari que es gestioni des de les comunitats autònomes i ha posat l’exemple de la llei de dependència.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes