El dèficit de l’Estat es duplica

Els ingressos s'enfonsen gairebé un 30% i les despeses augmenten prop del 50%

El dèficit de l’Estat va arribar els quatre primers mesos de l’any als 19.929 milions d’euros, la qual cosa suposa més del doble que el dèficit del mateix període de l’any passat (7.863 milions) i equival a l’1,78% del PIB, davant el 0,62% de fa un any, segons les dades actualitzades del Ministeri d’Hisenda.

D’altra banda, el dèficit de totes les administracions públiques (excepte els ajuntaments) va assolir els 8.674 milions el primer trimestre, la qual cosa també duplica el de fa un any durant el mateix període (3.693 milions) i representa el 0,78% del PIB.

Hisenda explica que les operacions de l’Estat des del mes de març “es desenvolupen dins del context de la declaració de l’estat d’alarma”. Durant els quatre primers mesos de l’any els ingressos de l’Estat van caure un 6,7%, fins als 57.335 milions, mentre que les despeses van pujar un 11,8%, fins als 77.264.

Tan sols a l’abril, mes afectat íntegrament per l’estat d’alarma i les mesures de confinament, el dèficit de l’Estat va arribar als 13.641 milions d’euros, amb una caiguda d’ingressos del 29,2% i un augment de les despeses del 48,7%.

Així mateix, el saldo primari, que no té en compte el cost dels interessos del deute, va presentar un dèficit de 12.839 milions, davant del superàvit de 24 milions del mateix període de l’any passat.

A més, el dèficit del conjunt de les administracions públiques, exceptuant les corporacions locals, va arribar el primer trimestre als 8.674 milions, més del doble que el primer trimestre del 2019 (3.693 milions) i equivalent al 0,78% del PIB, davant de la ràtio del 0,30% del PIB de fa un any.

Detalladament, el dèficit de l’Estat fins al març va pujar un 2%, fins als 6.505 milions, el 0,58% del PIB, set dècimes més que fa un any, mentre que el de les comunitats autònomes va augmentar un 7,9%, fins als 1.703 milions, el 0,15% del PIB, dues dècimes més.

Alhora, els fons de la Seguretat Social van passar d’un superàvit de 4.260 milions el primer trimestre del 2019, el 0,34% del PIB, a un dèficit de 466 milions, el 0,04%.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

El vicepresident segon i ministre d'Afers Socials, Pablo Iglesias, ha afirmat que el govern espanyol "no renunciarà al diàleg amb cap força política" per...

La fiscalia actua contra el 100.2 dels presos polítics

La fiscalia ha reclamat al Tribunal Suprem que declari la seva competència per revisar els recursos contra l'aplicació de l'article 100.2 del règim penitenciari...

Colau proposa pagar fins a 1.200€ al mes per cada pis turístic que passi a lloguer social

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ofert pagar fins a 1.200 euros al mes per cada pis turístic que passi a lloguer social de...

Torra atribueix al Govern central la crisi a les residències per l'”infrafinançament” en dependència

El president del Govern, Quim Torra, ha responsabilitzat el Govern espanyol de la crisi que han patit les residències d'ancians a Catalunya --on s'ha...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca