Trilla demana aclarir quins casos són realment nous dels que s’estan notificant ara abans de parlar d’un possible rebrot

Admet que la dada de nous positius de dimarts és molt elevada però insisteix que cal destriar bé la informació

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, demana aclarir quins casos són realment nous dels que s’estan notificant ara abans de parlar d’un possible rebrot. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha reconegut que la dada de nous positius de dimarts és “alta”, però ha indicat que “s’hauria de destriar bé” quins són casos amb símptomes iniciats en les últimes hores, perquè “aquest és el termòmetre per dir si s’estan disparant o no”, i també tenint en compte que s’estan fent ara més proves. “Donem un marge de tres o quatre dies per veure si aquesta xifra s’estabilitza o si podem fer una anàlisi més fina de quin tipus de malalts s’està notificant en aquests moments, a veure si ho aclarim”, ha conclòs.

Publicitat

Trilla ha reconegut que les últimes xifres donades pel Departament de Salut són “difícils d’interpretar”, perquè “hi ha aquest problema de les dates”. La data del test, ha continuat, no té per què correspondre’s amb l’inici dels símptomes, i aquesta és la informació que cal tenir abans de parlar de rebrot. “Aquí ve el dubte: quanta gent es contagia de nou o si és la confirmació de casos que ja teníem”, ha resumit.

En preguntar-li si el govern espanyol va actuar correctament quan hi havia avisos del Centre de Control Europeu de Malalties de finals de febrer, Trilla ha opinat que la situació és “complexa”, perquè la recomanació era estar alerta i intentar detectar casos i aïllar contactes, amb criteris “molt restrictius sobre a qui es podia fer la prova”. Ha recordat que es limitava a la gent que venia de la Xina i després d’Itàlia. Això és el que es va aplicar des d’Espanya, però ha subratllat que “el problema és que aquí hi havia circulació de casos que no tenien procedència de la Xina, i això poc a poc va anar augmentant”.

En aquest sentit, ha remarcat que “amb una bola vidre” es podria haver fet alguna cosa més, com ara obrir les proves a més població, però ha constatat que es va “seguir l’ortodòxia que es marcava en aquells moments”, una ortodòxia “que no sabia que s’estava equivocant mirant una realitat que no és la que hi havia en aquells moments”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca